Mākslas muzejā „Rīgas Birža” 29.aprīlī tika atklāta gleznotāja Nikolaja Bogdanova – Beļska darbu izstāde. Tajā eksponēti vairāk nekā 50 meistara darbi no Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) krājuma, mākslinieka ģimenei piederošās kolekcijas Vācijā un no privātkolekcijām.

Latvijas Nacionālā mākslas muzeja direktore Māra Lāce par gleznotāju saka: „Bogdanova – Beļska vārds ir gana nozīmīgs Latvijas mākslā. Latvija ir tā vieta, kur ļoti spilgti turpināja attīstīties viņa talants un jaunas šķautnes viņa daiļradē. 20.gadsimta trīsdesmitajos gados Beļskis atklāja Latvijas austrumu daļu un atrod Latgales cilvēkus, un šie tēli kļūst par ļoti spilgtu rakursu viņa darbībā.”

Sveikta tika arī paša mākslinieka krustmeita Natālija Strizīte, kas piedalījās izstādes atklāšanā.

Izstādē eksponēti gan gleznotāja agrīnie darbi, gan sadzīves žanra gleznas, kas tapušas Latvijā 20.gadsimta 20.un 30.gados. Ekspozīciju papildina dokumenti un fotogrāfijas no LNMM un mākslinieka ģimenes arhīviem, kā arī no privātkolekcijas.

Mākslinieks ir labi pazīstams gan Krievijā, gan Latvijā, jo šeit viņš nodzīvoja 20 gadus, un interese par viņa mākslu ir pastāvīga – gleznas tiek augsti vērtētas mākslas kolekcionāru vidū un ir pieprasītās vietējās un ārzemju izsolēs.

Saistītās tēmas:

youtube icon
Abonēt youtube