Vācu māksliniekam Janam Formanam (Jan Vormann) nepatīk dzīvot pelēkās pilsētās. Apceļojot lielāko pasaules daļu, viņš izveidoja ievērojamu art projektu – Dispatchwork, kura mērķis ir restaurēt vecas celtnes ar Lego klucīšu palīdzību.

Mākslinieks cenšas atrast tādas ēkas, kuras konkrētajai pilsētai būtu vēsturiski nozīmīgāks objekts. Viņam bieži palīdz draugi, kā arī citi mākslinieki un studenti, kurus piesaista šāda veida laikmetīgā māksla.

“Es negribu pievienot pelēkus toņus jau tā tumšajās vietās. Gribu, lai cilvēki vairāk smaida. Šī projekta ideja ir tāda, ka ievietojot krāsainus Lego klucīšus pelēkās sienās – no tā var veidot kaut ko spilgtāku un mūsdienīgāku. Man tas ir kā cerības simbols – Lego materiāls, kas visā pasaulē rada vienādas emocijas”.

Projektā Dispatchwork piedalījušās jau vairāk nekā 100 pilsētas. Interesanti, ka paveikto darbu autors ne vienmēr ir pats Formans. Viņa ideju ir paķēruši arī citi entuziasti. Piemēram, pirmā pilsēta, kurā Formana māksla izpelnījās atbalstu, bija Sidneja. Šī projekta mājaslapā ir atrodama interaktīvā karte, kurā var novērot arī citu entuziastu paveiktos darbus. Tas ir absolūti atvērts “pasākums”, kurā piedalīties var ikviens, kas to vēlas. (šeit)

 

Saistītās tēmas:

youtube icon
Abonēt youtube