Atslēdzot savus mobilos telefonus, datorus un veltot laiku mierīgai grāmatas lasīšanai, rodas sajūta, ka jūs nodarbojaties ar kaut ko patiesi vērtīgu. Ir daudz runāts un dzirdēts par to, ka lasīšana attīsta mūsu prātu, bet nekādu konkrētu pierādījumu zinātnieki mums nebija devuši. Skaidrojums ir viens – šo tēmu ir patiesi grūti izpētīt, jo daiļliteratūru lielākoties lasa intelektuāli cilvēki. Šī iemesla dēļ nav viegli izprast, vai vēlmi lasīt izraisa paaugstināta prāta darbība vai arī pats lasīšanas process padara mūs prātīgākus. Tomēr Ritakafija.lv apkopoja dažus faktus, kas padarīs literatūras lasīšanu par patīkamāku nodarbi.

 

Lasīšana samazina stresu

Ja stresa laikā dodat priekšroku pastaigām un mūzikai, tad to vietā paņemiet rokās grāmatu, jo zinātnieki ir pierādījuši, ka lasot vismaz 6 minūtes dienā, jūs samazināsiet savu stresa stāvokli vairāk nekā uz pusi.

 

Lasīšana pret bezmiegu

Viens no efektīvākiem veidiem nomierināties un sagatavot savu organismu miegam ir grāmatas lasīšana, jo šī procesa laikā smadzenēm tiek sūtīts signāls, ka ir laiks atpūsties un iet gulēt.

 

Grāmatu lasīšana padara jūs iejūtīgākus

Lasīšanas laikā mēs jūtam līdzi grāmatas varoņiem un rezultātā mācāmies pārdzīvot un izprast citu cilvēku emocionālo stāvokli arī reālajā dzīvē.

 

Lasīšana padara jūs pievilcīgākus

Augsts intelekta līmenis padara jūs par interesantu sarunas biedru ar kuru var parunāt par dažādām tēmām. Pirmajā tikšanās reizē cilvēki dod priekšroku erudītākam sarunas biedrim.

 

Lasīšana palīdz noteikt savas dzīves prioritātes un mērķus

Zinātnieki ir pierādījuši, ka jo vairāk mēs lasām, jo vairāk identificējam sevi ar grāmatas varoņiem, pārnesot viņu uzvedības modeli dzīvē. Tā grāmatu sižeti var līdzēt satikt savu mūža mīlestību, pārvarēt šķēršļus vai arī vienkārši sekot labam dzīves piemēram.

 

Lasītāji ir sociāli aktīvāki

Pētījumi pierādījuši, ka cilvēki, kas regulāri lasa, biežāk piedalās kultūras pasākumos un sabiedriskajās organizācijās.

 

Lasīšana uzlabo atmiņu

Katru reizi, kad jūs lasāt, jūs trenējat smadzenes. Ir pierādīts, ka aktīvam lasītājam vai rakstītājam, domāšanas process ir ātrāks nekā tiem, kas nelasa.

 

Lasīšana paplašina vārdu krājumu

Kad jūs lasāt, tad saskaraties ar tādiem vārdiem, kurus ikdienā nelietojat vai reizēm pat nezināt to nozīmi. Daži vārdi liek mums ieskatīties vārdnīcā, tomēr biežāk nepazīstama vārda nozīmi var saprast teksta ietvaros.

 

Lasītāji ir fiziski attīstītāki

Tāpat pierādīts, ka cilvēkiem, kuri lasa, vairāk patīk nodarboties ar dažāda veida spora aktivitātēm.

 

Lasīšana palīdz mācībās

Regulāra lasīšana palīdz vieglāk uztvert un atcerēties jaunu informāciju, it īpaši svešu valodu.

 

Lasīšana attīsta radošu domāšanu

Kad pedagogi no Obafemi Avolou Universitātes (Obafemi Awolowo University) skolas programmā iekļāva  tematisku komiksu lasīšanu, tad pamanīja, ka bērnu radošais potenciāls paaugstinājās. Pēc tāda paša principa grāmatu lasīšana iedarbojas arī uz pieaugušajiem.

 

Kopīga lasīšana uzlabo attiecības ģimenē

Psihologi uzskata, ka kopīga bērna un vecāka lasīšana uzlabo attiecības ģimenē, jo veidojas īpaša saikne, kāda nekad neizveidotos, piemēram, televizora skatīšanās laikā.

 

Lasīšana palīdz tikt galā ar finansiālām grūtībām

Spriežot pēc statistikas datiem, 43% pieaugušo cilvēku, kas nelasa dzīvo nabadzībā. Starp tiem, kuri lasa nabadzībā dzīvo tikai 4%.

 

Lasīšana palīdz rehabilitēt noziedzniekus

Viens no pētījumiem pierāda, ka ieslodzītie, kuri ir izgājuši paaugstinātu literatūras kursu par 30% retāk atkārto noziegumus atgriežoties reālajā dzīvē.

 

Lasītāji vēlas padarīt pasauli labāku

Aktīvi lasītāji biežāk nodarbojas ar labdarību un brīvprātīgiem darbiem. Lasīšana padara mūs iejūtīgākus pret tiem, kuri jūtas ir slikti.

Portāls Ritakafija.lv iesaka lasīt daiļliteratūru, lai attīstītu savu potenciālu un dažādotu savu dzīvesveidu. Pamēģiniet nākošo reizi, satiekoties ar draugiem, apspriest nevis kārtējā seriāla sēriju, bet gan jaunas grāmatas sižetu.

Saistītās tēmas:

youtube icon
Abonēt youtube