Vakar portālā “Tomstv.lv” tika izvietots raksts – sludinājums, kas sākās ar diezgan šokējošu izteicienu: “Atdosim sunīti labās rokās – ja neatradīsim jaunus saimniekus, viņu nāksies iemidzināt…”

Runa iet par 6 gadus vecu haskija puisi, kuru īpašnieki vairs nevēlas paturēt, attaisnojoties ar to, ka sunim ir anomāls instinkts mukt prom un plosīt mazus mājdzīvniekus.

Patiešām pēdējā laikā ielās aizvien biežāk tiek sastapti haskiji. Nav brīnums, šie suņi patīk visiem – ar debesu zilu acu skatienu  un neticami maigu kažoku, tos  spēj iemīlēt ikviens.

Nezin kāpēc cilvēkiem liekas, ka suns nozīmē tikai jautrību un aizraujošu aktivitāti, tieši tāpēc bieži tiek pieņemts neapdomāts lēmums paņemt uz mājām mīluli, kurš TEVI mīlēs un aizsargās. Bet kā tad ar pašu cilvēku? Cik daudz tu esi gatavs sniegt dzīvniekam?  Barot un izvest pastaigā? Vai tiešām kādam šķiet, ka jebkurai dzīvai radībai pietiks ar tik seklu uzmanību?

Visbiežākais iemesls, kāpēc cilvēki vēlas atdot suni  ir tāds, ka viņi četrkājainos draugus uztver par rotaļlietām un pat neaizdomājas, ka “rotaļlieta” arī var saslimt, piečurāt mīļāko paklāju, aizskriet uz mežu, lai realizētu visu savu uzkrāto enerģiju, citiem vārdiem sakot, šī “rotaļlieta” ir dzīva radība, kurai arī ir savas kaprīzes un vēlmes.

Katram dzīvniekam ir individuāls rakstura tips un nervu sistēma. Mēs nemelosim, ja pateiksim, ka katrs racionāls cilvēks pirms suņa iegādes vismaz ir centies noskaidrot pēc iespējas vairāk par konkrētā mīluļa rakstura īpašībām.  Runājot par haskiju šķirnes suņiem –  viņiem ir vajadzīga augstas intensitātes fiziskā slodze. Vai mūsdienu cilvēks, kurš dzīvo pilsētā, var sagādāt sunim tādu aktivitāti ir nopietns jautājums, jo diemžēl mēs esam pārāk slinki! Haskiji ir diezgan spītīgi, ar savu spēcīgu individualitāti. Reizēm var šķist, ka viņi dara kaut ko, lai apdomāti ieriebtu un demonstrētu savu pārākumu un raksturu. Taču šādas problēmas ir viegli risināmas ar dresēšanas un un fiziskās slodzes palīdzību, kas ir nepieciešama šīs šķirnes suņiem. Un runa nav tikai par rīta un vakara pastaigu, bet arī par par aktīviem šķēršļiem un garām distancēm.

Būt gatavam atdot savu suni nepazīstamam cilvēkam tikai tādēļ, ka pats nevari tikt ar viņu galā un uzņemties atbildību par savu lēmumu, ir nežēlīgākā rīcība, kas skars arī suņa psihisko stāvokli un, iespējams, padarīs par vēl “problemātiskāku” dzīvnieku. Iemidzināt suni, kurš ir dzīvojis ģimenē sešus gadus, tikai tāpēc, ka esi pārāk slinks, ir gļēvi un nekaunīgi.  Suns ir ģimenes loceklis, ar kuru vienmēr būs problēmas, tāpat kā ar bērniem. Nekas nav ideāls, nekas nav perfekts. Ir jāstrādā ar savām problēmām un jāatrisina tās, nevis jābēg prom no paša radītām neērtībām.

Rītakafila.lv vēlas palīdzēt atrast atbildīgu saimnieku, kurš būtu apdomīgāks par iepriekšējo un veltītu pietiekami daudz rūpes, uzmanības un slodzes iespēju, kas ir atbilstoša haskiju šķirnes suņiem! Ja esi gatavs sniegt mīlestību un laiku 6 gadus vecajam haskijam, zvani 27737244.

youtube icon
Abonēt youtube