Konkurences padome (KP) piemērojusi 1,6 miljonu eiro naudas sodu būvmateriālu izplatītājai SIA “Knauf” un “Knauf” uzņēmumu grupas SIA “Norgips” mātessabiedrībai “Norgips” Polijā “Norgips sp.z.o.o.”, informēja KP.

KP konstatējusi vienas uzņēmumu grupas divu būvmateriālu izplatītāju dominējošā stāvokļa ļaunprātīgas izmantošanas aizlieguma pārkāpumus.

Lietas izpētes laikā KP atklājusi, ka abi uzņēmumi vismaz no 2009.gada līdz 2014.gadam klientiem – lielākajiem būvmateriālu mazumtirgotājiem – piemērojuši lojalitāti veicinošu atlaižu sistēmu, kas ierobežoja mazumtirgotāju iespējas izvēlēties citus piegādātājus un kavēja pārkāpumā sodīto uzņēmumu konkurentu ienākšanu tirgū.

KP pārstāvis Jānis Račko žurnālistiem šodien skaidroja, ka uzņēmumi sodīti par to piemēroto lojalitātes atlaižu sistēmu, kas būtiski ierobežoja konkurenci. “Atlaižu piemērošana nav uzskatāma par pārkāpumu, tomēr konkurenci ierobežojošās lojalitātes atlaides pēc būtības bija apbalvojums mazumtirgotājiem par to, ka tie neiegādājās ģipškartonu un citus būvniecības materiālus no alternatīviem kanāliem,” stāstīja Račko.

Par šādas lojalitāti veicinošas atlaižu piemērošanas prakses īstenošanu dominējošā stāvoklī esošajiem uzņēmumiem piemērots naudas sods kopumā 1,6 miljonu eiro apmērā. Tostarp “Knauf” piemērots naudas sods 965 548 eiro apmērā, bet “Norgips” māteskompānijai “Norgips sp.z.o.o.” – 655 850 eiro sods.

Abi uzņēmumi KP uzlikto sodu var pārsūdzēt tiesā, tomēr tiesiskais pienākums paredz pēc KP lēmuma saņemšanas pārtraukt konkurenci ierobežojošo un lojalitāti veicinošo atlaižu piemērošanu.

 


Info: BNS

Foto: pixabay

Saistītās tēmas: KnaufKPNorgips

youtube icon
Abonēt youtube