2015. gada maijā pirmizrādi piedzīvoja režisores Ievas Ozoliņas dokumentālā filma “Mans tēvs baņķieris” – tas bija rūgti saldens stāsts par daudzu cilvēku salauztajām dzīvēm, izjukušām ģimenēm, nepiepildītiem sapņiem, zādzību miljonu vērtībā, trillera cienīgiem notikumiem vēlāk… Filma par baņķieri Borisu Osipovu, tagad – Treiju. RītaKafija.lv ir pirmais medijs, kas intervijai uzrunāja pašu Borisu, kurš nu jau kādu laiku mitinās Latvijā – Aknīstes psihoneiroloģiskajā slimnīcā.

Filmas galvenais varonis Boriss bija pagājušā gadsimta deviņdesmitajos gados Latvijā labi zināmās “Top banka” dibinātājs, kas īsā laikā viņu padarīja par miljonāru. Viņš ātri vien izmantoja iespēju dzīvot miljonāra cienīgu dzīvesveidu – dārgas automašīnas, mājas, pat kuteris un arī jauna sieva. Tomēr drīz vien bankā tika atklātas nepilnības, bet pēc pusgada tā bankrotēja. Boriss kopā ar sievu Daigu bēga – neatvadījies no ģimenes, kā izmeklēšanā tika apgalvots – bēga ar sešiem miljoniem bankas naudas. Borisa un viņa sievas meklēšana ieguva starptautisku vērienu, jo iesaistījās Interpols. To, kur atrodas Boriss un kas ar viņu noticis, nezināja neviens – ne ģimenes locekļi, ne draugi ilgu 18 gadu garumā. Līdz kādā dienā ģimenei tika ziņots, ka Borisam līdzīgs vīrietis atrodas psihiatriskajā klīnikā Malaizijā. Meita Ieva izlēma doties turp un tēvu satikt. Šobrīd Boriss ir atgriezies Latvijā un mitinās Aknīstes psihoneiroloģiskajā slimnīcā, jo ārsti jau tolaik Malaizijā, gan šeit apstiprina diagnozi – viņš sirgst ar šizofrēniju.

RītaKafija.lv ir pirmais medijs, kas intervijai uzrunāja pašu Borisu – kas ar viņu notika laikā, kad viņš bēga, kā viņam izdevās palikt “nepamanītam” tik garus gadus, kā viņš sadzīvoja ar apziņu par pamestu ģimeni, kura viņu, iespējams, jau uzskatīja par mirušu… Vai viņu nomoka sirdsapziņa? Kur palika iespaidīgā naudas summa, ar ko viņš, iespējams, aizceļoja pāri robežām?

Pēc sarunas ar Borisu ilgi jo ilgi sirdī smeldz – liktenis šim cilvēkam bija devis tik daudz un tajā pašā laikā tik ļoti daudz atņēmis… Intervijas beigās viņš teiks: “Es gribu visiem atvainoties… ”  

Skaties RītaKafija.lv sarunu ar Borisu Treiju – dokumentālās filmas “Mans tēvs baņķieris” galveno varoni:

Režisores Ievas Ozoliņas dokumentālās filmas “Mans tēvs baņķieris” treileris:

Saistītās tēmas: baņķierisboriss treijsintervija

youtube icon
Abonēt youtube