Latvijā patēriņa cenas šogad septembrī salīdzinājumā ar augustu varētu būt pieaugušas par 0,4-0,5%, prognozēja banku analītiķi.

“SEB bankas” makroekonomikas eksperts Dainis Gašpuitis sacīja, ka patēriņa cenas 2016. gada septembrī salīdzinājumā ar augustu varētu būt pieaugušas par 0,4-0,5%, kas nozīmē, ka gada laikā – šogad septembrī salīdzinājumā ar 2015. gada septembri – patēriņa cenas būs augušas par 0,5-0,6%.

“Septembrī cenu līmeni galvenokārt atkal noteiks sezonālās svārstības. Viskrasāk tās uzrādīsies apģērbu un apavu cenu kāpumā. Šis faktors ietekmēs arī pārtikas cenas, kuru izmaiņas lielā mērā noteiks, cik liela inflācija septembrī būs bijusi. Taču lielas novirzes no iepriekšējā mēneša līmeņa nav gaidāmas. Siltumenerģijas cena bija nemainīga, bet degvielas cenas izmaiņas bija ļoti maznozīmīgas,” teica Gašpuitis.

Savukārt bankas “Citadele” ekonomists Mārtiņš Āboliņš prognozēja, ka septembrī salīdzinājumā ar augustu patēriņa cenas Latvija varētu būt augušas par 0,5% un tādējādi gada inflācija varētu būt sasniegusi 0,6%, lai gan augustā tā vēl bija 0%.

“Inflācijas pieaugums, sākot ar rudens mēnešiem, bija gaidāms jau iepriekš, jo šobrīd to arvien mazāk ietekmēt pērnā gada naftas cenu kritums. Vistiešākajā veidā tas redzams degvielas cenās, kuras augustā vēl samazinājās par 10,2%, taču septembrī cenas būs vairs tikai par 4% zemākas nekā gadu iepriekš. Tiesa, salīdzinājumā ar augustu degvielas cenas būs pat pieaugušas par 2%. Jāatzīmē, ka šādas tendences vērojamas arī citās valstīs, un ātrais novērtējums liecina, ka arī eirozonā kopumā inflācija septembrī ir pakāpusies jau līdz 0,4%,” sacīja Āboliņš.

Viņš arī norādīja, ka bez energoresursu cenām mēneša inflāciju septembrī lielā mērā varēja noteikt sezonālais cenu kāpums apģērbiem un apaviem, kuru cenas salīdzinājumā ar augustu varētu palielināties par 7%. Savukārt pārējās cenu kategorijās būtiskas izmaiņas nav gaidāmas un pārtikas, kā arī pakalpojumu cenas septembrī salīdzinājumā ar augustu, visticamāk, paliks nemainīgas.

“Mūsu prognozes liecina, ka līdz šā gada nogalei inflācija nepārsniegs 1%, jo novembrī vai decembrī vēl pat nedaudz varētu samazināties siltumenerģijas tarifi, taču ar nākamā gada sākumu tā jau būs tuvu 2%,” teica Āboliņš.

Centrālā statistikas pārvalde datus par patēriņa cenu izmaiņām septembrī paziņos pirmdien, 10. oktobrī.

Jau vēstīts, ka šogad augustā salīdzinājumā ar jūliju patēriņa cenas Latvijā samazinājās par 0,7%, bet gada laikā – šā gada augustā salīdzinājumā ar 2015. gada augustu – patēriņa cenas nemainījās. Savukārt pēdējo 12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, augustā samazinājās par 0,3%.

Saistītās tēmas: banku analītiķiinflācijaPrognozesSEB banka

youtube icon
Abonēt youtube