Dietologi un treneri ne tikai māca, kā dzīvot iespējamo labāko dzīvi, bet paši savā ikdienas dzīvē iekļāvuši veselīgus paradumus, kas liek tiem justies labi un veselīgi. 

Tālāk minētie 8 padomi ir izdarāmi ikvienam, pierādot, ka dzīvot veselīgi nemaz nav tik sarežģīti, kā tas varētu šķist.

Protams, veselīgs dzīvesveids katram nozīmē, ko absolūti citu, tomēr ir pāris lietas, kuras ievēro kā vieni tā otri.

1. Dzer ārkārtīgi daudz ūdens: būtībā ūdens dzeršanai jābūt tavam labākajam draugam. Sāc dienu ar kārtīgu ūdens glāzi, ikreiz, kad šķiet, ka gribi našķoties, iedzer ūdeni. Kad garlaikojies – dzer ūdeni. Ja sāk mākt galvassāpes, iedzer ūdeni, iespējams, tā organismā ir par maz. Tāpat, ja jūti, ka zūd enerģija, padzeries. Visa pamats ir ūdens!
Pietiekams šķidruma līmenis organismā palīdz to uzturēt veselīgu šūnu līmenī, tāpat palīdz nepārēsties, jo dažkārt slāpes mēs mēdzams sajaukt ar vēlmi paēst, kā rezultātā uzņemam vairāk kaloriju, nekā vajadzētu, jo vienkārši nedzērām pietiekami daudz šķidruma.

2. Savas maltītes baudi lēnām, bez jebkādiem traucēkļiem: jā, šāda pārdomāta ēšana ir sarežģītāka, nekā par to vienkārši tiek runāts. Velti vismaz 15 minūtes savai maltītei un dari to bez jebkādām tehnoloģijām sev apkārt – neskaties telefonā, televizora ekrānā vai datorā. Šo laiku velti tikai maltītes lēnai baudīšanai. Ja tava uzmanība tiks novērsta, visdrīzāk apēdīsi vairāk, nekā vajadzētu.

3. Izbaudi svaigu gaisu, cik bieži vien vari: apstājies un ieelpo ziemas smaržu. Svaigs gaiss ir svarīgs tavai garīgajai veselībai. Pat ja tev dienā ir laika vien 20 minūšu ilgai pastaigai, neatliec to, ej un ieelpo svaigo gaisu. Baudi apkārtni, brīvību, lai pēc tam darba ritmā vari atgriezties uzlādēta un atpūtusies.

4. Atrodi kaut nelielu brīdi fiziskām aktivitātēm: kaut arī tava diena ir saspringta un steigas pilna, atvēli laiku sev un fiziskām aktivitātēm. Ej garās pastaigās, tā, lai mugura sasvīst, aizej uz jogu, pilatēm vai vienkāršām aerobikas nodarbībām. Šajā laikā vari būt ar sevi, salikt domas pa plauktiņiem, relaksēties un reizē uzlādēties nākamajai dienai. Un kas ir labākais, labāk gulēsi.

5. Uzturā iekļauj dārzeņus: dārzeņos nav tik daudz kaloriju, tādēļ par to ēšanu nav jāsatraucas. Iekļauj ēdienkartē kādus 3 veidu dārzeņus, augļus, kuru uzturvērtība (vitamīni, minerālvielas)  atšķiras, lai dienas laikā vari uzņemt pēc iespējas vairāk, bez papildu uztura bagātinātājiem.

6. Palutini sevi ar melno šokolādi: šajā šokolādē nav daudz cukura (vismaz 70% kakao), un tā ir lielisks enerģijas avots. Tāpat tumšajā šokolādē ir daudz antioksidantu un šķiedrvielu. Sāc rītu ar gardu espreso un melnās šokolādes gabaliņu – galvojam, ka diena būs enerģijas pārbagāta.

7. Izgulies: miegam ir jākļūst par tavu labāko draugu. Tas ir tikpat nozīmīgs kā ūdens patērēšana. Pietiekams miegs ne tikai uzlādē, bet arī lieliski sagatavo nākamajai dienai. Tas relaksē un atslābina, ļaujot ķermenim un prātam atjaunoties.

8. Atceries pateikties par to, kas tev ir: ja neesi meditācijas fans, vienkārši apsēdies, paveries ārā pa logu un pie sevis prātīgi novērtē to, kas tev ir. Pasakies par piedzīvoto, par sasniegto un to, ko vēl sasniegsi. Nospraud mērķus, analizē un novērtē arī sevi un savas pūles. Tu esi pelnījusi uzslavas.

 

Saistītās tēmas: padomiskaistumsveselībaveselīgs dzīvesveids

youtube icon
Abonēt youtube