Latvijas iekšzemes kopprodukts (IKP) šogad augs par 1,25%, bet nākamgad straujāk – par 3%, prognozē Starptautiskais valūtas fonds (SVF).

Noslēdzot SVF ekspertu kārtējo vizīti Rīgā, SVF misijas Latvijā vadītājs Bens Kelmansons atzina, ka Latvijas ekonomika ir stabila, tomēr tā saskaras ar pretestību.

No vienas puses, samazinās bezdarba līmenis, kā arī palielinās izsniegto kredītu apjomi. Tomēr, no otras puses, Latvijā joprojām ir vājš investīciju līmenis, galvenokārt Eiropas Savienības (ES) fondu apguves dēļ, tāpat ģeopolitiskā nenoteiktība un vājš ārējais pieprasījums ir apslāpējis straujāku Latvijas ekonomikas pieaugumu.

Lai arī nenoteiktība saglabāsies, tomēr, aktivizējoties ES fondu apguvei, uzlabojoties kreditēšanai un situācijai ārējos tirgos, Latvijas ekonomika straujāku izaugsmi piedzīvos nākamgad, sasniedzot 3%.

Arī Latvijas finanšu sistēmu SVF novērtē kā stabilu.

SVF vērtējumā, Latvijas ekonomikas izaugsmes tempi vidējā termiņā ir pozitīvi, tomēr pastāv zināmi riski, piemēram, lēnāka izaugsme eirozonā, kā arī “Brexit” ietekme uz ekonomiku. Ņemot to vērā, Latvijai jāturpina ievērot piesardzība.

SVF uzsver, ka Latvijai ir jāturpina stiprināt konkurētspēja. SVF iesaka Latvijas valdībai aktīvāk veikt reformas tādās jomās kā izglītība, veselība, tieslietas, kā arī cīņā ar ēnu ekonomiku, kas ir svarīgi, lai nodrošinātu valsts izaugsmi.

SVF pavasara misija Latvijā noritēja maija sākumā. Toreiz SVF lēsa, ka šogad Latvijas ekonomikas izaugsme varētu būt 2,5% apmērā.

youtube icon
Abonēt youtube