Tūkstošiem cilvēku Austrālijā un Jaunzēlandē sestdien izgāja ielās, lai protestētu pret Donalda Trampa inaugurāciju ASV prezidenta amatā, tādējādi aizsākot sieviešu solidaritātes gājiena protestus visā pasaulē, kas gaidāmi sestdien.

Vairāki tūkstoši sieviešu, kā arī vīriešu, pulcējās gājienam Sidnejas centrā. Līdzīgs cilvēku pūlis pulcējās arī Melburnā.

Simtiem cilvēku uz protesta akciju sanāca arī Jaunzēlandes galvaspilsētā Velingtonā, kā arī Oklendā, sākot protesta akcijas, kuru kulminācija gaidāma Vašingtonā, kad uz gājienu pulcēsies vairāk nekā 200 tūkstoši cilvēku. Gājieni gaidāmi arī citās ASV pilsētās.

 

Sieviešu solidaritātes gājiena organizatori aplēsuši, ka koordinētas protesta akcijas notiks vairāk nekā 600 vietās visā pasaulē, aizstāvot sieviešu tiesības un iestājoties pret naidu un neiecietību pēc Trampa inaugurācijas.

Piektdien, kad Tramps oficiāli stājās ASV prezidenta amatā, pret viņu vērstas demonstrācijas Vašingtonas centrā pārauga vardarbīgos protestos. Par vandalismu aizturēti vairāk nekā 200 cilvēku.

Austrālijā un Jaunzēlandē organizatori cilvēkus aicināja uz miermīlīgu protesta akciju, un pagaidām nav saņemta informācija par nekārtībām.

“Naids, naidu kurinošas runas, neiecietība, diskriminācija, aizspriedumaina politika – tās nav tikai amerikāņu problēmas, tās ir globālas problēmas,” pūli uzrunāja kustības “Sieviešu gājiens Sidnejā” līdzdibinātāja Mindija Freibenda.

Saulainajā Sidnejā tikai dažiem no protesta akcijas dalībniekiem galvā bija “pussyhat” jeb adītas rozā cepures ar kaķa austiņām, kas kļuvušas par protestu kustības simbolu. “Kaķēnu cepures” par kustības simbolu kļuva, aktīvistiem cenšoties atgūt vārdam “pussy” (“kaķēns”) tā sākotnējo nozīmi pēc tam, kad Tramps noplūdinātā videoierakstā lieto tā vulgāro nozīmi, lai aprakstītu situācijas, kad viņš, izmantojot savu slavenības statusu, bez atļaujas var apgrābstīt sieviešu ārējos dzimumorgānus.

Gājienu organizatori visā pasaulē uzstāj, ka protesti pret Trampa administrāciju nav tikai sieviešu tiesību aizstāvībai, bet arī tādēļ, lai paustu bažas par to, ka jaunā ASV valdība varētu īstenot arī citu grupu, piemēram, bēgļu, aizturēto, pirmiedzīvotāju, vides aizstāvības aktīvistu un citu, tiesības apdraudošu politiku.


Foto: twitter/WomensMarchMelbourne

Saistītās tēmas: AustrālijaJaunzēlandeProtesto

youtube icon
Abonēt youtube