2016. gada 23. novembrī Saeimā tika pieņemts grozījums Autoceļu lietošanas nodevas likumā, kas nebija plaši afišēts, taču stājās spēkā jau 2017. gada 1. janvārī.

Kas tad īsti ir Autoceļu lietošanas nodeva? Tā ir maksa par Latvijas galveno un reģionālo autoceļu izmantošanu, lai veicinātu to uzturēšanu un attīstību. Jaunais likums ziņo, ka kravas transportlīdzekļiem ar pilnu masu virs 3000 kg, kuri ir paredzēti vai tiek izmantoti kravu pārvadājumiem, jāmaksā autoceļu lietošanas nodeva:

  • dienas likme – 6 EUR
  • nedēļas likme – 14 EUR
  • mēneša likme – 28 EUR
  • gada likme – 300 EUR

l

Tauta nav apmierināta, un tas nav pārsteigums. Nezin kāpēc lielākā daļa no Saeimā pieņemtajiem lēmumiem paiet gar ausīm, bet vēlāk, it kā netīšām uzpeldot gaisā, šokē valsts iedzīvotājus. It kā valdība spēlējas ar cilvēku uzmanību un katru reizi cer uz to, ka informācija “izies cauri”.

Tad nu ar savām visai agresīvajām un radikālajām domām nolēmis dalīties kāds Facebook lietotājs, publicējot diezgan naidīgu postu:

Jāsaka, ka gandrīz vai katrs parakstītais komentārs atbalsta autora ideju iet “atkal sist logus ārā” – kā tas notika 2009. gada 13. janvārī tā sauktajos Vecrīgas nemieros, kad galvaspilsētas centrā masu nekārtību un iedzīvotāju sadursmē ar policiju lidoja bruģakmeņi. Toreiz konflikts starp valsts priekšsēdētājiem un tautu ne ar kādiem rezultātiem nevainagojās – tikai izdemolētas Vecrīgas ielas, desmiti arestēto un pilna prese ar “Bruģa revolūciju”.

Nav jābūt anarhistiem un galu galā jāatceras, ka dzīvojam samērā civilizētā valstī un sabiedrībā. Vienīgi nebūtu slikti, ja to  saprastu ne tikai parasti iedzīvotāji, bet arī valsts priekšsēdētāji. Vēl jo vairāk, runājot par to, ka politiķi tomēr ir tautas kalpi, nevis karaļi.

Pavērsim nelielu ieskatu kaimiņvalsts Autoceļu lietošanas nodevā. Izrādās, ka Lietuvā jau kopš 2015. gada vieglo autobusu īpašnieki ar masu līdz 3,5 tonnām maksā 6 eiro dienā, no 3,5 līdz 12 tonnām – 11 eiro dienā. Tāpēc brīnīties par to, ka Latvijā pieņemts līdzīgs lēmums ir visai naivi – domājams, ka tas bija tikai laika jautājums, kam nu ir atraduši piemērotu brīdi. Godīgi? Diez vai! Taču Saeimas logi noteikti nav vainīgi. Turklāt atsaucoties uz krimināllikuma 78. un 79. pantiem, naida izraisīšana ir sodāma  ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem.

 

 


 

Saistītās tēmas: Autoceļinodevanodoklis

youtube icon
Abonēt youtube