Kinodokumentālists Vitālijs Manskis par filmām “Saules staros” un “Radinieki” saņēmis Krievijas kinokritiķu balvu “Baltais zilonis” kategorijā “Gada notikums”,  informēja Manska pārstāve Ilze Pelnēna.

Balvas pasniegšana norisinājās aizvadītajā nedēļā Maskavā. Gan “Saules staros”, gan “Radiniekus” ir producējusi Latvijas studija “Vertov”, ko dibinājusi producente Natālija Manska pēc pārcelšanās uz dzīvi Latvijā 2015.gadā.

No Latvijas dokumentālās filmas par Ziemeļkoreju “Saules staros” veidošanā ir piedalījies arī komponists Kārlis Auzāns un skaņu režisors Anrijs Krenbergs.

Savukārt Manska filma “Radinieki”, kas stāsta par viņa ģimeni nemieru plosītajā Ukrainā, tapusi sadarbībā ar Latvijas studijas “Ego Media” producentu Gunti Trekteri un filmas veidošanā piedalījušies arī montāžas režisori Gunta Ikere un Pēteris Ķimelis.

Kā skaidro Pelnēna, 2016.gads Krievijā bija pasludināts par “Kino gadu” un saistībā ar to kino nozarei tika piešķirti papildus līdzekļi. Tomēr dokumentālās filmas “Radinieki” veidošanai finansējumu Krievijas Kultūras ministrija atteica, pamatojot to ar filmas režisora Manska pretvalstiskajiem uzskatiem. Filma ir tapusi pateicoties vairāku valstu kino fondu, tai skaitā Latvijas Nacionālā kino centra, atbalstam.

Savukārt filmu “Saules staros” sākotnēji Krievijas Kultūras ministrija atbalstīja, tomēr no savas līdzdalības atteicās jau pēc filmas pirmizrādes un starptautiskajiem panākumiem, norādīja Pelnēna.

Latvijā par filmu “Saules staros” Manskis 2016.gada oktobrī saņēma Nacionālo kino balvu “Lielais Kristaps” kategorijā “Labākā pilnmetrāžas dokumentālā filma”, savukārt filma “Radinieki” kļuva par Rīgas starptautiskā kinofestivāla atklāšanas filmu.

 


Foto: BBC/OLGA SHERWOOD

Saistītās tēmas: Baltais zilonisKino Balva

youtube icon
Abonēt youtube