Ķīnas prezidents Sji Dzjiņpins otrdien norādījis, ka “nav jēgas” pasaules problēmās vainot globalizāciju.

Ar šo paziņojumu viņš nāca klajā Šveices kūrortpilsētā Davosā, kur viņš ieradies, lai pirmo reizi pārstāvētu Ķīnu ikgadējā Pasaules Ekonomikas forumā.

“Nav jēgas pasaules problēmās vainot ekonomisko globalizāciju,” norādīja pasaules otras lielākās ekonomikas līderis, piebilstot, ka globalizācija nav vainojama nedz sīriešu bēgļu radītajās problēmās, nedz pasaules finanšu krīzē.

Tomēr viņš atzina, ka globalizācijai būtu jābūt iekļaujošākai un ilgtspējīgākai, piebilstot, ka esošās globālās institūcijas ir neadekvātas un nepietiekami reprezentatīvas.

Netieši norādot uz jaunievēlēto ASV prezidentu Donaldu Trampu, Sji brīdināja, ka ekonomiskā karā neuzvarēs neviens.

Tramps ir atklāti kritizējis ANO un vairākas starptautiskās vienošanās, tostarp Parīzes klimata līgumu, Klusā okeāna reģiona partnerību (“Trans Pacific Partnership”, TPP) un pasaules lielvaru noslēgto kodolvienošanos ar Irānu.

Trampa nostāja šajos jautājumos ir krasā pretrunā ar sadarbības garu, ko Davosas forums cenšas uzturēt un veicināt, organizējot simtiem diskusiju un nodrošinot vietu, kur līderi var satikties un apspriesties ar saviem kolēģiem, lai dzimtu jaunas idejas un risinājumi.

Pēc Trampa paziņojuma par nodomu izstāties no TPP, Ķīna ir uzstājusies kā Klusā okeāna reģiona partnerības aizstāve.

Prezidenta maiņa ASV un jaunā Baltā nama saimnieka pretrunīgi vērtētie izteikumi devuši Ķīnas prezidentam iespēju iegūt savai valstij skaļāku balsi uz pasaules politiskās skatuves.

 


Foto: reuters

Saistītās tēmas: GlobalizācijaSji Dzjiņpins

youtube icon
Abonēt youtube