Reti kuram patīk stundām stāvēt pie plīts, it īpaši, ja kuņģis jau sauc pēc maltītes un daudz laika gatavošanai nav atvēlēts. Tādā gadījumā ir vērts ieklausīties slavenajā un prasmīgajā šefpavārā Džeimijā Oliverā, kurš ieteiks, kā gatavot ātrāk un vienkāršāk.

Jau iepriekš aprēķini un sagatavo savu rīcības plānu

Sākumā sagatavo visu nepieciešamo: izņem nepieciešamās pannas, dēlīšus un nažus, laicīgi ieslēdziet cepeškrāsni, sakārtojies garšvielas un maltītes sastāvdaļas.

Velti pāris minūtes tam, lai izplānotu savu pārvietošanos pa virtuvi, piemēram: “No sākuma es sagriežu un uz plīts uzlieku gaļu. Kamēr tā gatavojas, es sagriežu dārzeņus. Pēc tam, neko neaizmirstot, visu apmaisu un pievienoju mērci.” Lai labāk koncentrētos, izslēdz telefonu un televīziju – tas palīdzēs neatrauties no virtuves darbiem.

Izmanto visas iespējas virtuvē

Kāpēc gaidīt, kamēr atbrīvosies panna, lai varētu sākt gatavot citu ēdienu? Gatavo vairākus ēdienus vienlaicīgi. Lai kartupeļi gatavojas cepeškrāsnī, gaļa tiek cepta uz plīts un dārzeņu sautējums tiek gatavots mikroviļņu vai kādā citā krāsnī. Tu vari arī izvēlēties recepti, kur visas vakariņu sastāvdaļas ir jāpagatavo vienā pannā.

Pērc jau gatavas sastāvdaļas

Protams, vislabākās un gardākās mērces ir pašu gatavotas. Taču diemžēl tam ne vienmēr pietiek laika. Atstāj kulinārijas izvirtības nedēļas nogalei, kad tev būs brīvāks laiks, bet ātras pusdienas vai vakariņas tu vari pagatavot jau no gatavām sastāvdaļām:

gatavās mērces;

buljona kubiciņi un koncentrāti;

mazgāti un mizoti garšaugi maisiņos;

speciālie garšvielu maisījumi.

Iemācies dažādus gatavošanas trikus

Ūdens ātrāk uzsildās nevis katliņā, bet gan tējkannā. Nav nepieciešams vairākas minūtes hipnotizēt plīti, turot rokā paciņu ar makaroniem un gaidot īsto brīdi. Ieslēdz tējkannu ātrāk, lai pēc tam uz plīts varētu likt katliņu ar jau karstu ūdeni.

Painteresējies par savu mīļāko produktu lietošanas dīvainībām. Tas tev ļaus atrast vieglākus veidus, kā šo pārtiku pagatavot sev nepierastā veidā. Jo perfektāk pārdomāsi savas receptes, jo mazāk laika būs jātērē virtuvē.

Netiecies pēc pilnības

Ja tu gatavo maltīti sev un ģimenei, nemēģini šķīvi saskaņot ar restorāna standartiem. Dārzeņu salātus vari sagriezt dažāda lieluma kubiņos un filejas šķēlēm uz šķīvja nav jābūt perfekti izkārtotām. Mīklu vai salātus vari jaukt ar rokām (ja rokas, protams, ir tīras), zaļumus vari sasmalcināt ar šķērēm vai vienkārši pārlauzt ar rokām, bet ceptu gaļu vari pasniegt tieši no cepešpannas. Šis vienkāršais mājas virtuves stils ir pilns ar šarmu.

Starp citu, ne vienmēr ir nepieciešams katru porciju servēt atsevišķi. Noliec vidū lielu paplāti ar sagatavoto, un lai katrs pats sev uzservē tik, cik viņš vēlas. Un neaizmirsti, ka galvenā sastāvdaļa ēdiena pagatavošanā ir tavs prieks!


Foto: jamieoliver.com

Avots

Saistītās tēmas: ātriDžeimijs OliversGatavošanakulinārija

youtube icon
Abonēt youtube