Kad runa ir par ēdamiem aizsardzības līdzekļiem, ābolu etiķim tiek piemērotas teju vai kulta īpašības. Neskaitāmos portālos lasāms, ka fermentētā ābolu sula ir bagāta ar šķiedrvielām un barības vielām, kas var palīdzēt izārstēt teju visu – no vēlmes pēc cukura, līdz pat diabētam un aizcietējumiem.

Izklausās lieliski, vai ne? Sliktās ziņas: lielākoties šie apgalvojumi ir īstākās blēņas. Kā izrādās, vecais labais ābolu etiķis satur niecīgu daudzumu šķiedrvielu, vitamīnu un minerālvielu un bieži vien nemaz nav pierādīts, vai tas tiešām kaut ko maz spēj izārstēt.

Tomēr ir vairāki pieņēmumi, kas visu nedaudz izlabo. Kā izrādās, ābolu etiķis spēj palīdzēt labāk absorbēt dažādas barības vielas, kas atrodas citos pārtikas produktos, neatkarīgi no tā, kādā veidā uzņem ābolu etiķi – pievienojot salātiem vai dzerot sajauktu ar ūdeni.

Tāpat tiek uzskatīts, ka ābolu etiķim piemīt īpašības, kas palīdz mazināt cukura līmeni asinīs, kas, kā izrādās, var mazināt vēlmi pēc saldumiem.

Šeit būs pāris pētījumos pierādītas lietas, kas notiek ar tavu ķermeni, ja ikreiz pirms maltītes dzersi ābolu etiķi:

1. Ābolu etiķa dzeršana pirms maltītes var radīt sliktu dūšu. Pētījumos pierādījās, ka ikreiz, kad pirms maltītes tukšā dūšā tika dzerts ābolu etiķis, vēderā parādījās dīvainas sajūtas. Nekas ārkārtīgs, tomēr pētījuma dalībnieki apgalvoja, ka tiešām mazinājusies vēlme pēc ēdiena, bet ne jau patīkamā ziņā. Mocījušas nepārtrauktas atraugas un nepatīkama sajūta vēderā.

2. Ābolu etiķa dzeršana pēc maltītes strādā labāk. Vislabāk šis veids strādā pēc tam, kad esi paēdis, bet vēl izjūti nelielu bada sajūtu. Tā kā organismā jau bija pārtika, ābolu etiķis vēderam vairs nelika justies nepatīkami, bet ēstgribu nomāca.

3. Ābolu etiķis palīdzēs visam kustēties uz priekšu. Pētījuma dalībnieki atzina, ka ābolu etiķa lietošana palīdzēja pret aizcietējumiem, uzlabojot vēdera izeju.

4. Ja nedzersi ābolu etiķi pareizi, sabojāsi barības vadu. Vislabākais veids – 1 ēdamkarote ābolu etiķa uz apmēram 250 ml ūdens. Lai mazinātu šoku garšas kārpiņām (jo etiķis tomēr ir skābs), lieto salmiņu.

Secinājumi: pētījuma dalībnieki atzina, ka ābolu etiķa baudīšana nebija ārkārtīgi patīkams process, bet pie tā pierod un tas patiesi mazināja vēlmi pēc saldumiem. Tāpat tas uzlaboja vēdera izeju. Tomēr labākais veids, kā to uzņemt savā organismā, ir pievienot salātiem, nevis dzert sajauktu ar ūdeni. Salātos tomēr būs gardāk. 🙂

Saistītās tēmas: ābolu etiķisPētījumsveselība

youtube icon
Abonēt youtube