Mēs nepārtraukti lasām presē par to, cik daudz kaitējuma mūsu ādai nodara saules radītais UV starojums –  sausina mūsu ādu, padara to neelastīgu un veicina ādas novecošanas procesus. Tāpat neveselīgi ir solāriji, kas mums sola ātrus un efektīvus rezultātus, it kā nedēļām būtu pavadījušas Kanāriju salās. Tomēr, ko darīt, ja vēlies dzīvot veselīgi, saglabāt ādu jauneklīgu pēc iespējas ilgāk un šajā drūmajā laikā izskatīties zeltaini iedegušai? 

Šobrīd ārkārtīgi lielu popularitāti gūst paštonējošie krēmi, putas, losjoni, eļļas, gēli un pat salvetes. Tie sniedz kā tūlītēju, tā ar laiku pieaugošas intensitātes iedegumu – bez rādīšanās saules staros un ādas pakļaušanas nelabvēlīgajiem UV stariem. Tomēr šiem paštonējošajiem krēmiem ir viens ārkārtīgi liels mīnuss – tā nevienmērīga un nepareiza uzklāšana uz ādas var radīt visai pretēju efektu vēlamajam – tu kļūsi nevis skaisti brūna, bet gan plankumaina vai arī atgādināsi burkānu.

Ko darīt? Mums ir padomi, kas palīdzēs pēc iespējas labāk izvairīties no iespējamās katastrofas.

1. Ādu vienmēr nepieciešams sagatavot – izmanto skrubi. Ja zini, ka uz ādas klāsi paštonējošo krēmu, vienmēr divas vai trīs dienas pirms šī procesa izmanto ādas skrubi. Noskrubē ādu, tādā veidā atbrīvojoties no atmirušajām ādas šūnām. Paštonējošajam krēmam ir tieksme “pieķerties” sausai ādai, kā rezultātā radot plankumus, nevis vienmērīgu toni.

2. Mitrini un baro ādu. Pēc skrubja izmantošanas ādu kārtīgi pabaro un mitrini ar kādu bagātīgu pieniņu vai eļļām (lieliski der kokosriekstu eļļa). Īpaši mitrini elkoņus un ceļgalus, šajās vietās āda mēdz būt sausāka nekā citur uz ķermeņa, tādēļ paštonējošajam krēmam būs tieksme tur “pieķerties” vairāk. Turklāt attīrītā un mitrinātā ādā šāds paštonējošais krēms gan iesūksies, gan klāsies daudz vienmērīgāk.

3. Vienmēr notestē, pirms klāj uz visa ķermeņa. Ja vēlies iegādāties kādu konkrētu paštonējošo krēmu, to vienmēr sākotnēji pārbaudi uz delma. Tā tu noskaidrosi, vai tava āda sader ar šo krēmu. Ja rodas apsārtums vai nieze, tad turies no konkrētā krēma pa gabalu.

4. Vienkāršākai uzklāšanai izvēlies paštonējošo krēmu ar toni. Ir paštonējošie krēmi, kas ir balti, gandrīz kā losjoni, bet ir arī tādi, kuriem jau ir spēcīgs tonis – piemēram, olīvu vai brūns. Šādā veidā tev būs vieglāk redzēt, kur esi krēmu jau uzklājusi un kur nepieciešams piestrādāt. Tikai uzmanies, šādi krēmi mēdz ilgi atstāt pēdas, līdz ar to vari nosmērēt apģērbu.

5. Noteikti necenties uzklāt paštonējošo krēmu uzreiz pēc dušas tvaikojošā vannasistabā. Šādā veidā, kad vannasistaba ir karsta un tveicīga, ir lielāka iespējamība, ka tavs krēms no ādas “nokusīs” un tu pastiprināti sāksi svīst. Pirms klāj paštonējošo krēmu, pielūko, lai esi pilnībā nožuvusi un arī vannas istabā vairs nav karstais tvaiks.

6. Dažkārt ādai nepieciešams dabisks mirdzums un viegls tonis, tādēļ vienmēr pievērs uzmanību elkoņiem un ceļgaliem, tie pirmie signalizēs, ja tonējošo krēmu nebūsi uzklājusi pareizi. Ja vēlies mitrinātu, bet nedaudz tumšāku ādas toni, sajauc paštonējošo krēmu ar mitrinošu losjonu. Vienlaicīgi iegūsi vieglu brūnu toni, un āda tiks mitrināta.

youtube icon
Abonēt youtube