Ārsti, kuri nodarbojas ar jauno zāļu pētījumiem, labi zina par tādu parādību kā placebo efekts. Doma ir visai vienkārša – ja 100 slimniekiem izsniedz “neīstas” tabletes un paziņo, ka viņi tiek pie jaunākām zālēm, tad parasti pacientu veselība uzlabojas. Taču kādi ir šīs izveseļošanās iemesli? Agrāk uzskatīja, ka placebo ir šarlatānu roku darbs. Taču ne tik sen zinātnieki pierādījuši, ka placebo efekts var būt spēcīgs motivators, kas mobilizē organisma spēkus uz izveseļošanos.

1955. gadā amerikāņu ārsts G. Bičers atklāja, ka trešdaļa no viņa pacientiem izveseļojas nevis no īstām tabletēm, bet gan no “mānīgām”, kuru saturā iekļauts tikai cukurs un neitrāli apjoma palielinātāji.

Lūk, mūsdienīgāks stāsts – fastfūda cienītāja novājēja par 25 kilogramiem pusgada laikā pēc tam, kad viņai iestāstīja, ka operācijas laikā viņas kuņģi samazināja līdz golfa bumbiņas izmēram. Viņa sāka ēst ļoti mazas porcijas.

Mūsdienās daudzi medicīnas jomas zinātnieki nonākuši pie secinājuma, ka saaukstēšanās laikā labāk būtu atteikties no reklamētajiem jaunumiem pret iesnām, klepu, kakla sāpēm un citiem simptomiem. Lieta tāda, ka lielākā pretsaaukstēšanās medikamentu daļa satur tādu vielu kā kodeīns, kas ietekmē psihiskās funkcijas. Daži pētījumi parādījuši, ka minimālā kodeīna deva pēc iekļūšanas slimā organismā pārvēršas par morfiju.

Turklāt medikamentiem, izņemot veselību uzlabojošo efektu, piemīt arī vesela virkne ar blakusparādībām, ko nevarētu teikt par “vecmāmiņas receptēm” pret saaukstēšanos. Pašas nevēlamākās pretsaaukstēšanās zāļu  reakcijas ir: pieradums, tahikardija, hipertonija, galvassāpes, vājums, alerģija, aknu darbības traucējumi, čūlas saasināšanās un citas nepatīkamas parādības.

Slavenā ārste un zinātniece Lisa Renkina savā TED lekcijā pastāstīja par to, ko viņai izdevies uzzināt placebo efekta pētījuma laikā. Viņa nopietni uzskata, ka mūsu domas ietekmē mūsu fizioloģisko stāvokli. Un ka tikai ar vienas domas palīdzību mēs esam spējīgi izārstēties no visām slimībām.

Renkina atrada konkrētus pierādījumus tam, ka mūsu ķermenim ir sava iedzimtā pašapkalpošanās un remonta sistēma.

Viņa veica pētījumu ar 3500 cilvēkiem, kuriem bija diagnosticētas neizārstējamas slimības. Viņiem visiem nebija, ko zaudēt. Visi viņi domās jau bija atvadījušies no dzīves.

Lisa sāka dot viņiem placebo tabletes. Taču brīvprātīgie to nezināja – viņi domāja, ka tiek pie jaunām īpaši efektīvām zālēm. Un daudzi no viņiem izārstējās!

Noskaties viņas 18 minūtes garo video:

Tad nu, lūk, kad jūs lietojat tableti, nezinot, ka tā ir placebo, jūsu organisms ieslēdz reakcijas procesu. Jūs esat pārliecināts, ka jaunās zāles palīdzēs, pozitīvas domas pārņem organismu. Tas atslābina nervu sistēmu – lūk, tad arī ieslēdzas brīnišķīgais pašatveseļošanās mehānisms.

Pētījumi parāda, ka ir vairāki efektīvi veidi, kā palīdzēt organismam ieslēgt šīs reakcijas “starta” pogu:

  • Darbs ar zemapziņu
  • Radošā izpausme
  • Masāža
  • Fiziskās nodarbības
  • Pastaiga ar draugiem
  • Hobijs
  • Sekss
  • Dzīvnieki
  • Mūzika

 

Īsāk sakot, viss, kas jums jādara, lai izārstētu jebkādu slimību,  ir jāatslābinās. Vai jums pietiks drosmes atzīt šo patiesību, ko jūsu ķermenis jau tā zina? Daba var būt labākais medicīnas preparāts! Un tam ir daudz pierādījumu.

Tāpēc tā vietā, lai skrietu pie ārsta pēc kārtējās receptes, pamēģiniet tikt skaidrībā, kā jūs paspējāt ielaist savu organismu līdz tādam stāvoklim, un cīnieties ar slimības pirmsākumiem.

Atceraties – vīrusi uzbrūk tikai tiem organismiem, kuru imūnsistēma ir pavājinājusies. Tāpēc ziniet, ja deguns tek, tas var būt saaukstēšanās, alerģijas vai gripas simptoms, taču tas vienmēr ir organisma kliedziens par to, ka tam jāveic attīrīšana ar ūdens, domu un pareiza uztura palīdzību.

 

Taču, ja nespējat noticēt, ka organisms spēj cīnīties bez palīdzības, lūk, dažas( praktiski bezmaksas) dabas receptes, kas stimulēs imūnsistēmu.

 

Novirzām saaukstēšanās simptomus bez tabletēm.

Ja sāp kakls, laužas ārā klepus un jūtat, ka iesnas nav aiz kalniem, mēģiniet iztikt bez tabletēm, sprejiem un sīrupiem.

Kakls:

Ja jūs smēķējat, tad uz kādu laiku jums vajadzētu atteikties no šī ieraduma. Tas ļoti atvieglos elpošanas sistēmas slodzi, kas mēģina cīnīties ar mikrobiem.

Kakla skalošanas šķidrums: tējkaroti ar sāli, tējkaroti ar sodu iemaisiet 200 ml siltā ūdenī un pievienojiet pāris joda pilienus. Skalot kaklu vajadzētu katru stundu.

Zāles pret kakla sāpēm: sagriežam citronu, ievietojam to stikla glāzē, pievienojam dažas ingvera šķēlītes un pārlejam to visu ar medu. Minētās zāles labāk pagatavot laicīgi. Lietošanas laikā maisījums jāatšķaida ar siltu ūdeni.

 

Deguns:

Mediķi bieži rekomendē skalot aizliktu degunu ar sālsūdeni.

Fitoterapeiti iesaka pilināt degunā sīpolu vai biešu sulu. Alvejas sula arī būs ļoti lietderīga.

 

Klepus:
Sinepju plāksteris būs tieši laikā.

Sīrups: divas sīki sagrieztas sīpola galviņas pārlejiet ar medu. Ļaujiet maisījumam nedaudz pastāvēt (dažas stundas), tad lietojiet to septiņas – sešas reizes dienā pa vienai tējkarotei.

 

Kopējais organisma vājums:
Ēdiet maksimālu dzērveņu, ābolu un citronu daudzumu.

Mežrozīšu dzēriens: iemaisiet trijos litros ūdens pāris mežrozīšu tējkarotes un lieciet uz uguns. Vāriet uz lielas uguns 10 minūtes. Dzeriet šo maisījumu pēc iespējas biežāk.

Brūkleņu ievārījums ir lielisks veids cīņā ar bezspēku.

 

 

 

 

Saistītās tēmas: PlaceboveselībaZāles

youtube icon
Abonēt youtube