Pirms pāris gadiem Saūda Arābijā tika oficiāli aizliegtas Jaungada svinības. Taču tā nav vienīgā valsts, kur 1. janvāris tiek sagaidīts pilnīgi nemanāmi. Kā izrādās, šī diena nav svētki vairākās pasaules vietās.

Saūda Arābija

Šīs valsts reliģiskā policija ir brīdinājusi iedzīvotājus un viesus par Jaungada svinību aizliegumu šajā teritorijā. Tiesībsargājošās iestādes vadās pēc islāma reliģiskā dekrēta, kurā šādas svinības ir nepieņemamas, jo valsts sekojot Mēness kalendāram. Veikalos šajās dienās nedrīkst tikt pārdotas preces un produkti, ko varētu pirkt šo svētku svinēšanai. Pēc islāmu kalendāra jaunais gads tiek svinēts 21. martā, kas gandrīz vienmēr iekrīt svētā mēneša Muharama pirmajā dienā.

Izraēla

Izraēlā 1. janvāris ir parasta darba diena, ja vien Jaungada svinības neiekrīt sestdienā – ebreju svēto dienā. Izraēlas iedzīvotāji svin savu Jauno gadu septembrī vai oktobrī, ko dēvē par Roš Hašanu. Svētki tiek svinēti divas dienas un tiek sasaistīti ar daudzām Izraēlas tradīcijām un rituāliem.

Irāna

1. janvāris Irānā pavisam noteikti nav svētku diena. Šī valsts dzīvo pēc sava kalendāra. Piemēram, pašreiz Irāna dzīvo 1395. gadā. Šeit Jaunais gads tiek svinēts pēc kalendāra pirmajā pavasara dienā, kas ir 22. martā. Jaungada svinības Irānā dēvē par Novrūzu.

Indija

Daudzkulturālajā Indijā ir tik daudz svētku, ka, ja visi tiktu svinēti, cilvēkiem nebūtu laika strādāt. Tāpēc daži no šiem svētkiem ir kļuvuši par “svētkiem pēc izvēles”. Šajās dienās visas aģentūras un biroji strādā, bet darbinieki var prasīt brīvdienas. Arī 1. janvāris tiek pieskaitīts pie šī svētku “tipa”. Turklāt Indijas subkontinentā Jaungada svinēšanai ir vairākas iespējas. Pēc vienotā kalendāra Indijā Jaungada svinības iekrīt 22. martā.

Ķīna

Jaunais gads Ķīnā paiet visai nemanāmi. Tikai lielāki tirdzniecības centri, godinot Rietumu tradīcijas, izrotā ēkas un krāšņo mākslīgās eglītes. “Juņ-daņ” – tā ir pirmā Jaungada diena. Jaunais Gads Ķīnā līdz 20. gadsimtam tika pieskaitīts Mēness kalendāram, nevis mūsu kalendāram.

Saistītās tēmas: AizliegumsJaunais gadspasauleSvinības

youtube icon
Abonēt youtube