Izprotot psiholoģiju, kas saistīta ar mums pašiem un tiem, kas mums ir apkārt, mēs spējam būt daudz laimīgāki. 

Jā, mēs ikviens reiz dzīvē esam piedzīvojuši vilšanos un sāpes, kuras mums radījis kāds cits cilvēks, esam ieguvuši pieredzi no iepriekšējām attiecībām pagātnē. Nereti mēs zaudējam ticību sev, jo kāds visu laiku mums ir teicis, ka neesam pietiekami labi, neesam tajā dzīves stadijā, kurā sen jau bija jābūt, neesam sasnieguši to, kam jau bija jābūt, un daudz līdzīgu lietu. Bieži vien mēs mēdzam citus arī pārprast, reaģēt ne tā un visādi citādi uzvesties tā, kā gluži nepienāktos.

Iepazīsties ar šiem pieciem psiholoģijas likumiem, kuru veiksmīga izpratne un pielietošana ikdienas dzīvē ļaus mums būt daudz laimīgākiem un dzīvot vieglāk.

1. Cilvēkiem nerūp tik ļoti, kā tev varētu šķist.

Skan diezgan skarbi, tomēr tā ir būtiska taisnība. Bieži mēdzam uztraukties par to, ko citi domā par mums, kā arī uzvedamies tā, lai labi būtu citiem, nevis mums, tomēr bieži vien tas kaitē mums vairāk, nekā varētu šķist. Daudziem tas nemaz nerūp, jo paši ieslīguši savās problēmās un nedrošībā.

Paturi prātā, ka bieži vien mums šķiet, ka zinām, ko šie cilvēki par mums domā, bet galvenokārt tie ir tikai pieņēmumi un prāta spēles, kas balstās uz iepriekšējo pieredzi. Esi tu pats, neuztraucoties par to, ko par tevi domās citi, tādā veidā spēsi sasniegt personīgo laimi, nedomājot, vai tas kādā veidā ietekmēs un traucēs citus.

2. Mēs nepārtraukti sevi mainām.

Ir pavisam vienkārši domāt, ka šobrīd mēs esam tie paši cilvēki, kas bijām pirms desmit gadiem, un domājam, ka šādi būsim arī vēl pēc desmit, tomēr tā nav taisnība. Mūsu pagātne, tagadne un nākotne noteikti atšķirsies, jo mainās mūsu dzīves, pieredzes, piedzīvotais, viedoklis. Tieši tādēļ mums ir jābūt patiesiem pret tagadējo sevi, īpaši brīžos, kad pieņemam lēmumus. Mēs nevaram paredzēt nākotni, nevaram paredzēt, ko jutīsim un domāsim, un viss, kas reiz notika pagātnē, ir pagātne un paliek aiz mums. Viss spēks ir tagad un te!

3. Pārstāj sevi salīdzināt ar citiem.

Mūsdienu sociālo mediju pasaulē mēs redzam sev apkārt vien perfektu atvaļinājumu foto, slaidus augumus un laimīgas sejas. Negribot savu dzīvi un sevi pašu sākam salīdzināt ar citiem. Tomēr tas ir lieki. Reālajā dzīvē ikviens no mums savu dzīvi cenšas parādīt vien labākajā gaismā, izvairoties parādīt savas vājības un bailes tikt nenovērtētiem un atraidītiem.

Patiesībā mēs visi esam ievainojami un neaizsargāti. Mēs visi vēlamies, lai mūs pieņem citi. Tomēr tā ir milzīga laika tērēšana – ticēt, ka labāk ir parādīt sevi vislabākajā gaismā, nevis to, kādi patiesībā mēs esam. Censties sevi parādīt tādu, kāds neesi – ir lieki, jo pat visspēcīgākajiem un laimīgākajiem cilvēkiem ir savas vājības, rūpes un nedrošības sajūta.

4. Nepieņem, ka tavā padomā kāds klausīsies.

Vai esi kādreiz saskāries ar kādu sava drauga problēmu un skaidri zini, ko šādā brīdī darīt, kā to atrisināt? Tu dod padomu, bet tā vien šķiet, ka tavam draugam tas ir pa vienu ausi iekšā, pa otru ārā. Tu jūties neapmierināts ar to, jo tu taču vēlējies palīdzēt. Patiesība ir tāda, ka neviens īsti nekad neklausīsies citu padomos, ja vien negadās tā, ka šī cilvēka prāts ir tam patiesi noskaņots.

Galu galā cilvēki savas domas maina tikai tad, kad izgājuši cauri savai pieredzei un realizācijām. Dažkārt domas tiešām mainīs tavs padoms, tomēr visbiežāk cilvēkam pašam viss ir jāizdzīvo un jāpieņem, bez citu iejaukšanās. Nejūties tā, it kā tevi ignorētu, tu savu darbu izdarīji – palīdzēji, devi padomu, tagad ļauj to darīt otram.

5. Tu spēj kontrolēt vienīgi savu attieksmi.

Tas, kā tu reaģē uz situāciju, notikumu vai problēmu, ir bieži vien svarīgāks par pašu problēmu. Dzīvē svarīgākais ir attieksme, tā ietekmē tavu laimi. Tu vari reaģēt uz notiekošo tā, ka tas kā rikošets atgriezīsies pie tevis, ja ne tagad, tad nākotnē, ietekmējot tavu dzīvi. Vai arī vari vienkārši meklēt labāko veidu, kā attiekties pret situāciju.

Protams, negatīvās situācijās mierīga notikušā analīze var šķist sarežģīta, tomēr apzināšanās, ka uz noteiktām situācijām iespējams reaģēt arī mierīgi un apzinīgi, padarīs tevi spēcīgāku un laimīgāku.

 

Saistītās tēmas: laimepadomiPŗātsPsiholoģija

youtube icon
Abonēt youtube