Tradicionālo diplomātiju pamazām nomaina “tvitlomātija”, trešdien diskusijā par Eiropas drošības un ārējās politikas nākotni 2017gadā norādīja Latvijas Ārpolitikas institūta (LĀI) direktors Andris Sprūds.

“Mēs dzīvojam citā vidē. Mēs dzīvojam citādākā informatīvajā telpā. Man šķiet, ka diplomātija mainās. Tas nav tikai par [ASV jaunievēlētā prezidenta Donalda] Trampa tvitera prezidentūru – tas lielā mērā ir par “tvitlomātiju”. Tas ir par to, ka diplomātija šobrīd notiek caur tviteri. Tēls, imidžs šobrīd kļūst arvien svarīgāks,” sacīja Sprūds.

Viņaprāt, ņemot vērā šo tendenci, Latvijai ir jāmēģina rast jauns veids, kā sevi pasniegt starptautiskajā telpā. “Mēs esam ieguvuši to, ka mums pievērš lielu uzmanību – tikai mums pievērš uzmanību daļēji kā uz nedrošības telpu,” pauda LĀI direktors.

Sprūds sacīja, ka Latvijai nav pārāk daudz resursu, ar kuriem virzīt savas intereses ārpolitikā, līdz ar to Valsts prezidents varētu būt viens no tiem risinājumiem, kā veicināt ārpolitikas procesu attīstību. “Es domāju, ka tas ir tas, kam būtu jādarbojas. (..) Man šķiet, ka prezidenta kungs varētu būt nozīmīgs tajā ziņā, ka tas ir tas cilvēks, kurš tomēr pārstāv mūs,” norādīja institūta direktors.

Tāpat kā vienu no iespējamajiem ārlietu virzības kanāliem viņš minēja Baltijas fonda izveidi, kas līdzinātos Višegradas fondam. “Man šķiet, ka Baltijas reģionā būtu nepieciešams kaut kas līdzīgs, jo tas nozīmētu to, ka mēs neesam tikai ņēmēji no Višegradas fonda, no Ziemeļu padomes, no vācu fondiem – visu cieņu viņiem, bet beigās arī mēs paši Baltijā varam sadarboties un lielā mērā arī atbalstīt gan kultūru, gan zinātni, gan akadēmiskos sadarbību šajā sabiedrības līmenī,” skaidroja Sprūds, uzsverot, ka šāda fonda iniciatīva sniegtu ievērojamu izaugsmes potenciālu reģionā.

Jau ziņots, ka LĀI trešdien prezentēja jaunāko publikāciju “Latvijas ārējā un drošības politika. Gadagrāmata 2017”, kuras mērķis ir veicināt izpratni par Latvijas ārējās un drošības politikas lēmumiem un apsvērumiem 2016.gadā, kā arī apzināt iespējas un izaicinājumus, kas Latviju sagaida 2017.gadā.

 

 

Saistītās tēmas: Andris Sprūdstvitlomātija

youtube icon
Abonēt youtube