Japānas automašīnu rezerves daļu ražotājs “Takata” panācis vienošanos par vainas atzīšanu krāpniecības pārkāpumos un samaksās vienu miljardu dolāru (937,9 miljonus eiro), lai izbeigtu izmeklēšanu sprāgstošo gaisa spilvenu skandālā, paziņojušas ASV amatpersonas.

Tāpat ASV varasiestādes šajā lietā izvirzījušas apsūdzības trīs bijušajiem “Takata” vadītājiem, tādējādi šīm kļūstot par pirmajām kriminālapsūdzībām skandālā, kas radīja nepieciešamību īstenot lielāko automašīnu atsaukumu Savienoto Valstu vēsturē.

Šīm personām, kuras pameta uzņēmumu 2015.gadā, izvirzītas apsūdzības krāpniecībā, lai slēptu gaisa spilvenu defektus.

“Takata” kopš 2013.gada tika ierauts vērienīgā starptautiskā skandālā saistībā ar defektīviem gaisa spilvenu piepūšanas mehānismiem, kas var izraisīt gaisa spilvenu piepūšanos ar pārmērīgi lielu spēku, tādējādi tam pārsprāgstot un automašīnā izraisot iespējamu nāvīgu atlūzu izplatīšanos.

Gandrīz katrs no pasaulē lielākajiem autoražotājiem bijis spiests atsaukt automašīnas, lai nomainītu defektīvos gaisa spilvenus, un šī defekta dēļ pasaulē bojā gājuši 16 cilvēki un vēl 100 guvuši ievainojumus.

Ar ASV Tieslietu ministriju panāktā vienošanās paredz, ka “Takata” maksās 25 miljonu dolāru naudassodu, izveidos 125 miljonu dolāru lielu fondu, lai izmaksātu kompensācijas upuriem, un samaksās 850 miljonus dolāru ietekmētajiem autoražotājiem.

Saistītās tēmas: AutoGaisa SpilveniTakata

youtube icon
Abonēt youtube