Apvienotās Karalistes ģimene dzīvo praktiski pasaules acu priekšā, taču ir viena lieta, ko daudzi cilvēki nezina – viņu uzvārdi!

Viss vienkārši, lieta tāda, ka viņiem tie nemaz nav vajadzīgi. Viņi ir tik slaveni, ka ģimenes biedrus var identificēt arī bez tiem.

Taču, ja gadās, ka kādam tomēr nepieciešams uzvārds – piemēram, kamēr viņi mācās skolā vai dienē, tad viņiem ir vairākas izvēles. Piedāvājam iepazīties ar opcijām, ko piedāvā karaliskajai ģimenei.

Pirms 1919. gada monarhiem vispār nebija vajadzīgi uzvārdi, kamēr karalis Džordžs V nenolēma ieviest šajā tradīcijā dažas izmaiņas. Džordžs V piederēja pie Saksijas-Koburgas un Gotas dzimtas  – pie ģermāņu saknēm, kas Pirmā pasaules kara laikā radīja visai nepatīkamas asociācijas. Tāpēc Džordžs V nolēma nomainīt dzimtas vārdu uz Vindzors – par godu vienai no pilīm, kas pieder karaliskajai ģimenei. Džordžs V nolēma pie tā neapstāties un paziņoja, ka Vindzors turpmāk kļūs par visas Lielbritānijas karaliskās ģimenes oficiālo uzvārdu.

georgevoftheunitedkingdom

wikimedia/King George V

 

Kad 1947. gadā princese Elizabete (Džordža V mazmeita) apprecējās ar Filipu Mauntbatenu, grieķu un dāņu princi, karaliene nolēma, ka vēlas atdalīt viņu ciltskoka zaru, un paturēja vīra uzvārdu, kas arī līdz šim paliek par karaliskās ģimenes uzvārdu, ko īstenībā viņi var pat neizmantot. Var, ja vēlas, bet tas nav nepieciešams.

Interesants fakts ir arī tas, kas Lielbritānijas karalienei nav pases, kas vienalga netraucē viņai šķērsot pasaules robežas. Kā izrādās, šādam dokumentam valdošajam monarham vispār nav jābūt, jo nav iespējams izsniegt pasi pašam sev, jo Lielbritānijā tā tiek izsniegta ar majestātes atļauju. Bet ceļojot ārpus valstīm, viss, kas nepieciešams karalienei – banknote ar viņas portreta attēlu.

Tādas lietas!

 


Avots: Adme, Business Insider

Foto: wikimedia

 

Saistītās tēmas: Elizabete IIKaraliskā ĢimeneUzvārds

youtube icon
Abonēt youtube