Vakar, 26 aprīli , tika prezentēta analītiskā projekta “Valodas policija” rezultāti. Sākot ar 2015.gada beigām un līdz 2016.gada sākumam mūsu valsts dzimtās valodas eksperti vērtēja trīspadsmit pašmāju premjerministru uzstāšanos sabiedriskajos medijos. Projekta mērķis ir aktualizēt un izprast latviešu valodas kultūras nozīmi tautā, liekot aizdomāties, cik ļoti mūsu valoda ir unikāla un, ka tā ir jālieto pareizi un pārdomāti, lai saglabātu nacionālo vērtību. Projekta organizatori uzsver, ka viņu mērķis nav bijis nevienu apsmiet vai pretēji – celt godā. “Valodas policija” uzskata, ka sabiedrībā pazīstamiem cilvēkiem ir jābūt par piemēru citiem valsts iedzīvotājiem un jāprot lietot “sakoptu” un stilistiski pareizu valodu.

Ekspertu grupa, kuras sastāvā bija “Skrinverk Baltic” valodas eksperti, kā arī citi pašmāju valodas zinātāji, vērtēja Latvijas Republikas Ministru prezidentus publiskās runas pēc četriem kritērijiem: valodas kultūra, gramatika, valodas stils un oratora prasmes. Katra kritērija maksimālais punktu skaits bija no 0 līdz 4.

Analizējot neskaitāmus audio un video ierakstus, tika secināts, ka augstāko vērtējumu saņēmis Ivars Godmanis ar kopējo punktu skaitu 3,1. Otrās vietas ieguvējs – Valdis Dombrovskis ar 3,05 punktiem un trešajā vietā, ar 2,95 punktiem, ierindojās Einars Repše.

“Valodas policijas” kopsavilkums ir – politiķi pieļauj visas tās pašas kļūdas, kas visbiežāk tiek pieļautas arī “parastās tautas” leksikā.

 

Šeit ir sniegts īss ieskats pētījumā

tabulaa

 

 

Saistītās tēmas:

youtube icon
Abonēt youtube