Graffiti kā subkultūrai un pat mākslas veidam ir sena vēsture. Tā ir pastāvējusi jau vairākus gadu desmitus un joprojām ir ļoti stipra un atsevišķa savā pārliecībā kā citi mākslas veidi. Graffiti mākslinieki ir ļoti aizrautīgi, talantīgi, uz komunikāciju orientēti un sociālu zinātkāri, kas būtiski iet pretrunā ar apkārtējo cilvēku uzskatiem un raksturojumu, ka šādi mākslinieki ir daļa no vandālisma un pat noziedzības.

Slava, pateicoties Ņujorkas metro

Graffiti vēsture, ja to definē kā jebkādu rakstīšanas veidu uz sienām meklējama senajā Romā. Taču, ja par graffiti tiek runāts no tāda skatapunkta, kādu mēs to zinām šobrīd – ar košiem zīmējumiem, kas pūsti ar krāsu baloniņiem – tad tā vēsture meklējama 1960.gada beigās ASV pilsētā Ņujorkā, kur kāds puisis, kas sevi dēvēja par Taki 183, ar marķieriem rakstīja savu vārdu uz metro vilcieniem, kas pēc tam ceļoja apkārt visai pilsētai, neizpalika arī pašas metro stacijas.

Pēc kāda laika šis puisis kļuva slavens kā noslēpumains mākslinieks, kuru neviens tā pat īsti nav redzējis. 1971.gadā viņa pirmā intervija parādījās slavenajā izdevumā New York Times. Ņujorkas bērni, saprazdami, kādu slavu spēj atnest šāda veida sava vārda tagošana uz sienām, sāka sacensties savā starpā, cenšoties kļūt atpazīstamāki cits par citu, ka rezultātā pilsētas vilcieni burtiski eksplodēja no milzīgā graffiti daudzuma uz tiem.

Māksla rodas sacenšoties

Veidojot graffiti metro stacijās un uz pašiem vilcieniem, tika pārsvarā izmantoti permanentie marķieri, taču, sākot izplesties un savus zīmējumus veidot arī citās vietās, popularitāti guva arī krāsu flakoni. Arī mākslinieku rokraksts attīstījās un kļuva dizaina ziņā pievilcīgāks, jo mākslinieki savā starpā sāka sacensties, tādā veidā graffiti veidojot par ko vairāk, kā tikai saviem vārdiem uz sienām. Ar laiku graffiti zīmējumus papildināja jaunas krāsas un burtu stili, dizaini, kas piedeva katram maksliniekam savu odziņu job rokrakstu.

Ņujorkas metro graffiti kļuva slaveni visā pasaulē, to stils un īpatnības tika pārnests uz citām pilsētām un pat valstīm, pievienojot zīmējumiem savas tradicionālās iezīmes un stilu. Taču sīkstā sāncensība laika gaitā izgāja ārpus kontroles. Māksliniekiem bija jāsāk rēķināties ar policiju metro stacijās. Pagalmus un sienas drīz vien sāka attīrīt no šiem zīmējumiem, uzsākot tādu kā protesta akciju pret šāda veida māksliniekiem.

Lai cik neticami tas šķistu, graffiti māksla mūsdienās ir lielisks veids, kā veidot biznesu. Pasaulē ir lieliski mākslinieki, kas savus darbus ir pārdevuši pat par vairākiem tūkstošiem un no kuriem šobrīd iedvesmojas iesācēji. Lai vai kā, šis mākslas veids nav izzudis, neskatoties uz daudzajiem liegumiem un pretdarbībām, lai šāda veida zīmējumi pazustu no ielām. Graffiti bija un būs daļa no urbānās vides, kur iedvesmu gūst aizvien jauni mākslinieki un pat mūziķi.

Saistītās tēmas:

youtube icon
Abonēt youtube