Tempļa komplekss Wat Rong Khun, kas atrodas Chiang Rai provincē, Taizemē, jau tagad pretendē uz kārtējo pasaules brīnuma vietu un tiek salīdzināts ar Tadžmahālu  Indijā.

“Es ceru visu savu atlikušo dzīvi veltīt profesijai mākslinieks. Nezinu vai tas ir gudrs lēmums, bet es to pieņēmu. Līdz pēdējam elpas vilcienam es strādāšu pie Wat Rong Khua”, – saka viens no brāļiem, kuri arī ir vērienīgā projekta autori un izpildītāji.

Brāļi Kositpipat Taizemē ir ļoti atpazīstamas personas: viens – slavens mākslinieks, otrs – neatkārtojams inženieris. Viens projektē templi , otrs – izstrādā. Pagaidām ir iecerēts, ka tempļa komplekss sastāvēs no vairākiem arhitektūras objektiem – templis, klosteris, kapela, muzejs un gleznu galerija.

Arhitekts Chalermcai Kositpipat saprot, ka viņam nepietiks laika pabeigt darbu, jo pēc aprēķiniem, labākajā gadījumā, būvniecība varētu beigties tikai pēc  90 gadiem, tāpēc viņš nolēma apmācīt 60 jauniešus, kuri arī turpinās strādāt līdz gala rezultātam.

Pagaidām visus darbus sponsorē paši brāļi. Nauda tiek ņemta no pārdotām Chalermchai – brāļa mākslinieka,  gleznām, tomēr vēlāk finansiālais stāvoklis būs atkarīgs tikai no apmeklētāju ziedojumiem.

Kādam nolūkam viņi būvē visas šīs brīnumainās ēkas?

Pēc brāļu domām Wat Rong Khun ar savu baltumu it kā atspoguļo Budas tīrumu un vērienību. Sarežģīti ornamenti simbolizē Budas pakāpenisko ceļu uz apgaismību. Šajā projektā nav nevienas landšafta vai arhitektūras līnijas, kas nebūtu piepildīta ar simbolisku jēgu.

Ieejot pašā ēkā ļoti pamanāms ir kontrasts starp ārējo tempļa izskatu un to, kas slēpjas aiz. Fantastiski sirreālistiski sienas gleznojumi, kas attēlo mūsdienu dzīves aspektus. Mākslinieks neizmanto ilustrācijas, kurās attēlotu svētos vai Dievus, bet gan filmu un komiksu varoņus, kā arī reālus traģiskus notikumu, piemēram ASV 11. septembra traģēdiju.

Darbs pie šī unikālā objekta sākās 1997.gadā un, neskatoties uz to, ka tas vēl nav pabeigts Wat Rong Khun jau tagad tiek uzskatīts par vienu no brīnumainākām celtnēm pasaulē.

Saistītās tēmas:

youtube icon
Abonēt youtube