Šodien Ministru kabinets (MK) apstiprināja maksimāli pieļaujamo transtaukskābju daudzumu pārtikas produktos un jaunās normas stāsies spēkā 2018.gada vidū.

Veselības ministrijas piedāvājumu valdība konceptuāli atbalstīja jau pirms gada, vienojoties, ka pārejas laiks būs divi gadi un jaunās normas stāsies spēkā 2018.gada vidū. Aprīlī projekts tika saskaņots ar Eiropas Komisiju.

Noteikumi nosaka maksimāli pieļaujamo transtaukskābju daudzumu pārtikas produktos, kas ražoti Latvijā, tai skaitā sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumos, ievesti no citām Eiropas Savienības dalībvalstīm un Eiropas Ekonomikas zonas valstīm vai trešajām valstīm un paredzēti izplatīšanai Latvijā.

Prasības piemēros pārtikas produktiem, kuru sastāvā ir transtaukskābes, kas radušās hidrogenējot eļļu, spiežot eļļu augstā temperatūrā, pārtikas produktus cepot un karsējot eļļā, cepot un grilējot taukus saturošus pārtikas produktus.

Noteikumu prasības nepiemēros dzīvnieku izcelsmes taukiem un produktiem.

Maksimāli pieļaujamais transtaukskābju daudzums pārtikas produktos nedrīkst pārsniegt 2 gramus uz 100 gramiem kopējā tauku daudzuma, paredz noteikumi.

Savukārt maksimāli pieļaujamais transtaukskābju daudzums pārtikas produktos, kuros kopējais tauku daudzums ir mazāks par 3%, nedrīkst pārsniegt 10 gramus uz 100 gramiem kopējā tauku daudzuma.

Maksimāli pieļaujamais transtaukskābju daudzums pārtikas produktos, kuros kopējais tauku daudzums ir no 3% līdz 20%, nedrīkst pārsniegt 4 gramus uz 100 gramiem kopējā tauku daudzuma.

Pārejas laiks noteikts līdz 2018.gada 1.jūnijam.

Avots: BNS

Saistītās tēmas:

youtube icon
Abonēt youtube