Pirms sešiem gadiem, 2010.gadā notika konkurss, kura ietvaros tika izvēlēts Lietuvas arhitektu biroja Processoffice piedāvājums un jau 2012.gada 26.aprīlī Latvijas Nacionālā muzeja ēka tika nodota būvniekiem uz rekonstrukciju. Pateicoties Rīgas domes un Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējumiem, 2015.gada decembrī darbi bija pabeigti. Trīs gadu laikā ticis izdarīts apjomīgs darbs – ievērojami paplašinātas izstāžu telpas, izveidota apakšzemes piebūve un papildus platības ēka bēniņos. Uz šodienu muzeja platība sastāda 8 249 kvadrātmetru.

Modernizētais Latvijas Mākslas muzejs ietver četrus stāvus. Otrajā un trešajā – būs iespējams baudīt pastāvīgās ekspozīcijas  – “Latvijas māksla. 19.– 20.gadsimts” par kuras vizuālo koncepciju parūpējies uzņēmums Dd studio, iedvesmojoties no Amsterdamas valsts muzeja Rijksmuseum. Savukārt lielo izstāžu zāli, kas atrodas apakšzemes piebūvē, Latvijas Mākslas muzejs atklās ar pašmāju laikmetīgās mākslas klasiķa Miervalža Poļa personālizstādi “Ilūzija kā īstenība”(04.05-24.07.2016). Kā arī bēniņos –  ceturtajā LNMM stāvā, apmeklētājiem tiks piedāvāta Borisa Bērziņa kolekcijas darbu izstāde “Sudrabs/ zelts”(04.05.-28.08.2016).

1_LNMM-GE-fasade_2016-4-1_Foto-Anete-Straume-m (3)

LNMM ir parūpējies par visām 21.gadsimta muzeja prasībām un apmeklētāju ērtībām –  ieeja ir piemērota māmiņām ar bērnu ratiņiem un cilvēkiem ratiņkrēslos, muzeja telpās ir iekārtota kafejnīca, trīs reizes nedēļā būs iespēja apmeklēt unikālo muzeja bibliotēku, kur tiks rīkotas radošās darbnīcas un sarunas ar māksliniekiem. Ļoti liela uzmanība tika pievērsta bērnu izglītošanas programmai – vasaras skola, kas ļaus maziem iepazīties un labāk izprast mākslas darbus, kā arī sadarbībā ar izdevniecību “Neputns” tika izveidota “Detektīvkarte”, kas muzeja apmeklēšanu padarīs par aizraujošu spēli.

3_LNMM-GE-fasade_2015-1-m (1)

Viena no galvenajām Latvijas Mākslas muzeja inovācijām ir jaunie digitālie risinājumi –  muzeja aplikācija, ko varēs lejupielādēt savos mobilajos tālruņos bez maksas, kalpos kā interaktīvs ekspozīciju gids un palīgs ēkas arhitektūras izzināšanā.  Savukārt, ja kādam no apmeklētājiem nav moderna telefona – muzeja informācijas centrā varēs izīrēt gadžetu ar jau ielādētu audio gidu.

Latvijas republikas kultūras ministre Dace Melbārde sacīja: “21.gadsimta cilvēki ir prasīgi attiecībā uz pakalpojumu, ko viņi saņem jebkurā publiskā iestādē … Rīgai ir jākļūst par ziemeļu kultūras metropoli.”

Ņemot vērā, ka Latvija atrodas Eiropas valstu pirmajā pieciniekā kultūras patēriņu ziņā – ar tik mūsdienīgu Latvijas Mākslas muzeja infrastruktūru un cilvēku interesi pret to – viss norāda uz to, ka mākslai tomēr vajag telpu.

4_LNMM-GE_01-12-2015_ Foto-Renars-Koris (2)-m (1)

6_LNMM-GE_01-12-2015_ Foto-Lauma-Kalnina (29)-m (1)

5_LNMM-GE_01-12-2015_ Foto-Renars-Koris (17)-m (1)

Ritakafija.lv atgādina, ka rīt, par godu Latvijas Republikas valsts svētkiem, notiks grandiozs Latvijas Mākslas muzeja atklāšanas pasākums –  adresē Kr.Valdemāra ielā 10, plkst 10:00 no rīta tiks pārgriezta svinīgā lenta un muzeja durvis būs oficiāli atvērtas ikvienam apmeklētājam. Svētki uz  Kr.Valdemāra ielas, parkā un Latvijas Mākslas akadēmijā turpināsies visas dienas garumā līdz pat vakaram – mūzika, performances, radošās darbnīcas, aktivitātes kā arī uzkodas un dzērieni piknika zonā  “Balto galdautu svētkos” pie Latvijas Mākslas akadēmijas.

Mēs tur būsim. Nāc arī tu!

* Publicitātes foto

Saistītās tēmas:

youtube icon
Abonēt youtube