Piektdien, 1.jūlijā, atbilstoši Nacionālā kino centra (NKC) programmai “Latvijas filmas Latvijas simtgadei” studija “Tasse Film” sāks režisores un scenāristes Madaras Dišleres ģimenes filmas “Paradīze ’89” uzņemšanu, informēja NKC pārstāve Kristīne Matīsa.

Filma “Paradīze ’89” ir balstīta uz Dišleres bērnības atmiņām, kas padara šos notikumus vēl spilgtākus un patiesākus. “Tas ir laiks, kad Latvija kā neatkarīga valsts bija tikai vēl sapnis un katrā no mums bija mazi sapņi par to, kāda būs atkal brīvā Latvija. Šajos vairāk nekā divdesmit gados ir izaugusi jauna paaudze, un ne tikai – arī mēs paši esam gājuši līdzi laikam, auguši un attīstījušies,” norāda Matīsa.

Filma stāsta par māsiņu, deviņgadīgās Paulas un septiņgadīgās Lauras, vasaras brīvlaiku 1989.gada augustā, kad meitenes ierodas mazpilsētā ciemos pie māsīcām. Māsīcu mātes Ievas nav mājās, un meitenes izbauda brīvību, iztēlojoties, kā ir būt pieaugušām. 11 gadus vecā Maija, idealizējot Ievu un iejūtoties mātes lomā, uzņemas meiteņu sadzīves vadīšanu. Paulai pēc telefona sarunas ar māti rodas sajūta, ka viņas vecāki šķiras. Paula ir apjukusi, spriedzi kāpina televīzijas ziņas par asiņainiem notikumiem, un meiteņu attiecības kļūst saspīlētas, mijoties bailēm par tuvojošos karu un nespējai emocionāli tikt galā ar pieaugušo dzīvi.

“Paulā aug kareivīgums, un viņa nolemj rīkoties, cerot – ja Latvija atgūs brīvību, jaunā situācija izvērsīsies par labu visiem. Māsīcu māte Ieva atgriezīsies pie savām meitām un viņai vairs nebūs dienām un naktīm jāraujas Latvijas Tautas frontes darbos, nejaušam paziņam, lietuvietim Jonasam nebūs jāslēpjas no iesaukuma Padomju armijā, bet viņa ar Lauru tiks mājās un saglābs brūkošo ģimeni. Ar cerību Paula viena dodas uz Baltijas ceļu. Televīzija sludina ārkārtas stāvokli valstī, meitenes, atstātas likteņa varā, gatavojas karam. Mājās pārrodas Ieva,” vēsta filmas scenārijs.

Filmas galveno lomu atveidotāji ir bērni, kuru meklējumi notika visā Latvijā, apskatot vairāk nekā 1000 pretendentu. Pēc atkārtotām aktieru foto – un videoprovēm galvenajām lomām tika izvēlētas četras septiņus līdz 12 gadus vecas meitenes – Magda Lote Auziņa, Līva Ločmele, Marta Ģertrūde Auzāne un Evelīna Ozola. Epizodiskās lomās filmā būs redzami vairāki Latvijā pazīstami aktieri – Guna Zariņa, Gatis Gāga, Nauris Puntulis, Inga Apine, Kaspars Gods un Ģirts Rāviņš.

“Ticība ideāliem ir filmas pamattēma, kura vijas cauri meiteņu attiecībām, viņu uztverei par lietu kārtību, dzīves vērtībām un autoritātēm. Taču ideāli izrādās ilūzijas, kas piedzīvo sakāvi, taču meitenes līdz ar to pieaug un rod savu, katrai pašai individuālu apjausmu par ceļu, kas tām ejams. Paula, savā prātā izejot cauri vairākiem šaubu un maldu posmiem, atsakoties no kārdinājuma, ko piedāvā pārtikusi dzīve un iluzora brīvība, izšķiras par labu ģimenei kā mūžīgai vērtībai, lai arī kas turpmāk sagaida,” stāsta filmas režisore Dišlere.

Filmas radošā komanda ir režisore un scenāriste Dišlere, operators Gints Bērziņš, mākslinieks Aivars Žukovskis, kostīmu māksliniece Līga Krāsone, filmas producentes Aija Bērziņa un Alise Ģelze.

Filmēšanas vietas izvēlētas Rīgā un Cēsīs. 20.augustā Cēsīs filmēšanas laikā tiks restaurēts Baltijas ceļa fragments, un tajā varēs piedalīties jebkurš interesents. Kopā plānotas 40 filmēšanas dienas, un ģimenes filmas “Paradīze ‘89” pirmizrāde paredzēta 2018.gada februārī.

Filma finansēta NKC programmā “Latvijas filmas Latvijas simtgadei”, kas paredz tuvākajos divos gados līdz Latvijas valsts jubilejai uzņemt 16 pilnmetrāžas filmas – sešas spēlfilmas, astoņas dokumentālās filmas un divas animācijas filmas.

NKC konkursā Dišleres spēlfilmai “Paradīze 89” atvēlēti 456 000 eiro.

Informācija:BNS

Publicitātes foto

Saistītās tēmas:

youtube icon
Abonēt youtube