Tālā pagātnē, un dažviet arī mūsdienās, kāršu spēles bija populārākais izklaides veids. Šeit apskatāmi daži interesanti fakti un leģendas par šo seno nodarbi.

1. Pašām pirmajām kārtīm bija asi stūri un attēli tika zīmēti pa visu kārts virsmu. Mūsdienu kāršu dizains parādījās 19.gadsimta 30.gados.

2. Francijā 16.gadsimtā kārtis tika uzskatītas par aristokrātisku aksesuāru. 1584.gadā karalis Henrijs III lika izveidot kārtis tikai no laba kartona, kā arī ļāva veidot zīmējumus tikai spilgti sarkanā un indigo krāsā. Kārtis tajā laikā bija tik dārgas, ka nabadzīgs franču augstmanis ar šīm kārtīm bija spējīgs samaksāt visus savus parādus.

3. Līdz 19.gadsimtam kara kuģos bija aizliegts spēlēt kārtis. Kapteiņi ticēja, ka azartspēles uz kuģa izraisa vētru. Dēļ šīs māņticības karotāji bija spiesti kuģot bez izklaidēm.

4. Pirms 200 gadiem, speciāli priekš aristokrātiem, tika izlaistas vienreizējās lietošanas kāršu kavas, kas tika mainītas pēc katras partijas. Vecās kārtis tika nomestas zem galda un atdotas kalpiem, lai tie kārtis pārdotu parastajiem iedzīvotājiem.

5. Otrā pasaules kara laikā britu piloti mēdza spēlēt kārtis, uz kurām bija attēlotas sabiedroto un pretinieku lidmašīnas.

6. Japāņu firma pārsteidza vēsturi un izveidoja speciālas “glābšanas” kārtis. Tās tika izgatavotas tūristiem, kuri dotas ekskursijā pa sarežģītu un bīstamu maršrutu. Bezizejas situācijās kārtis ir iespējams pat ēst, jo tās ir izgatavotas no plānās pastas un pārtikas krāsvielas.

Saistītās tēmas:

youtube icon
Abonēt youtube