Lai arī iniciatīva par bezmaksas ēdināšanu bērnudārzos būtu atbalstāma, ir šaubas par nepieciešamā finansējuma atrašanu valsts fiskālajā telpā, izskatot kolektīvo iniciatīvu par bezmaksas ēdināšanu bērnudārzos otrdien pauda Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas deputāti.

Komisijā tika spriests, ka bērnudārzos ir aptuveni 80 000 bērnu, kas reizinot bērnu skaitu ar 40 eiro mēnesī, gadā nozīmētu aptuveni 38,4 miljonu eiro izmaksas.

Komisijas deputāts Raivis Dzintars (NA) norādīja, ka pašlaik nav iespējams atrast 4,5 miljonus eiro, lai īstenotu pedagogu algu reformu, tāpēc būšot neiespējami atrast teju 40 miljonus bezmaksas ēdināšanai bērnudārzos. Arī citi deputāti piekrita, ka iniciatīva ir atbalstāma, taču pauda bažas par nepieciešamā finansējuma atrašanu.

Iniciatīvas iesniedzēja Sandra Minakovska deputātiem uzsvēra to, ka bērna palaišana bērnudārzā rada lielas izmaksas. Viņai esot zināmi gadījumi, kad bērni uz pirmsskolas izglītības izstādi sūtīti netiek tieši izmaksu dēļ. Iniciatīvas iesniedzējai piemetināja, ka valsts jau šobrīd nodrošina brīvpusdienas skolā 1.-4.klasei.

Minakovskai piebalsoja biedrības “Progesīvie” pārstāvis Ansis Dobelis, kurš esot palīdzējis sagatavot iniciatīvu, norādot, ka, piemēram, Jūrmalā un Jēkabpilī jau pašlaik tiek nodrošināta bezmaksas ēdināšana bērnudārzos, kas rada sociālo nevienlīdzību – atsevišķos novados bērnudārzos ir pieejamas brīvpusdienas, taču tas atkarīgs no tā, cik bagāts ir novads, un šie bagātākie novadi arī tādā veidā piesaista ģimenes.

Viņš arī norādīja, ka valstiski svarīgi ir panākt to, lai vecāki izlemj radīt otro un trešo bērnu, taču ēdināšana bērnudārzā izmaksājot vismaz 40 eiro mēnesī, kas nozīmētu to, ka diviem bērniem tās izmaksā jau 100 eiro. Dobelis sacīja, ka, lai arī viņu uzstādījumi nav “akmenī cirsti”, inciatīvas atbalstītāji vēlētos redzēt, ka ēdināšana tiek kompensēta no valsts budžeta. Esot iespējams arī pārdalīt nodokļu ienākumus, lai to realizētu. Iniciatīvas autori arī sacīja, ka cer uz pakāpenisku savas idejas realizāciju, nevis sagaida, ka tā tiks ieviesta uzreiz.

Saistītās tēmas:

youtube icon
Abonēt youtube