Iedomājies, ka tev nav Latvijas vai kādas citas valsts pilsoņa pase, bet tā vietā ir pasaules pilsoņa pase, ar kuru tu vari ceļot uz jebkuru pasaules valsti bez vīzām un citiem dokumentiem. Kā izrādās, tāda pase arī pastāv! Taču cik vienkārši un noderīgi ir saņemt šāda veida pasi?

Pasaules pilsoņa pase atgādina tradicionālo dokumentu, kuru ražo lielākā daļa pasaules valstu. Dokumentā ir 40 lappuses un tas ir tulkots 7 valodās. Pase tiek izsniegta uz 10 gadiem. Jebkurš no mums var saņemt šādu pasi, aizpildot pieteikumu Vašingtonas bezpeļņas organizācijā, ko sauc par WSA (World Servise Associasion) un šāda veida pase izmaksā 100 ASV dolārus (aptuveni 90 eiro).

Ideja par pasaules pilsoņa konceptu ir tāda, ka personai ir tiesības izvēlēties, kurā pasaules daļā viņš vēlas dzīvot, ceļot un sazināties neatkarīgi no tā, kur šis cilvēks ir dzimis. Planēta ir viena, tā ir domāta visiem, tikai politika balstās uz valstu robežām.

Plusi:

Balstoties uz atsauksmēm no pašreizējiem pasaules pilsoņiem, ir sastādīti šādi plusi:

Tu vari saņemt atlaides muzejos un citās tūristu vietās, kurās ārzemnieki maksā krietni vairāk nekā vietējie iedzīvotāji;

Iespēja atstāt savu pasi kā depozītu, piemēram, auto vai mopēda nomai;

Iespēja atgriezties dzimtenē, ja ir pazudusi jūsu valsts pase;

Saņemt naudu bankā, ja pārskaitījums tiek veikts pēc vārda un uzvārda;

Vari apmierināt policijas ziņkārību, identificējot sevi;

Šīs dokuments ir kā labs suvenīrs. Iespējams, svarīgākais pases pluss – izplatīt skaistas Instagram bildes ar parakstu “Es esmu pasaules pilsonis”.

Pasaulē zināmas personības ar pasaules pilsoņa pasi

Pasaulē ir vairāk nekā 1 miljons pasaules pilsoņu pases īpašnieku. Šajā sarakstā ir arī sabiedrībai zināmi cilvēki, piemēram, ASV televīzijas vadītāja Opra Vinfreja (Oprah Winfrey), bijušais CIP un Nacionālās drošības aģents Edvards Snoudens un pat ASV prezidents Baraks Obama (Barack Obama).

Saistītās tēmas:

youtube icon
Abonēt youtube