Izglītības un zinātnes ministrija (IZM), sadalot Zinātnes un inovāciju Eiropas fonda līdzekļus, neņem vērā augstskolu izcilības izvērtējumu, informēja Rīgas Stradiņa universitātē (RSU).

IZM ierēdņu piedāvātā formula teju 115 miljonu eiro sadalījumā balstās kritērijā, ka nauda jādod, ņemot vērā iepriekšējā Eiropas Savienības (ES) fondu periodā piešķirtā finansējuma apjomu, nevis izcilības izvērtējumā. Pēc universitātes pārstāvju teiktā, tādēļ ir vairākas izcilas pētnieciskās institūcijas, kurām Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) finansējums nebūs atbilstošs to novērtējumam. RSU pārstāvji uzskata, ka ierēdņu piedāvātā formula finansējuma piešķiršanai nav izrunāta ar pētnieciskajām institūcijām, kā arī nav caurspīdīga, bet IZM tā arī nav spējusi izskaidrot plānotos aprēķinus.

Pēc RSU sniegtās informācijas, Latvija Eiropas Komisijai (EK) ir ziņojusi, ka zinātnes finansējuma sadalījums notiek, ņemot vērā konkrētās institūcijas sniegumu un attīstības potenciālu, bet valdībā iesniegto noteikumu projekts par pētniecības infrastruktūras attīstīšanu viedās specializācijas jomās un zinātnisko institūciju institucionālās kapacitātes stiprināšanu to neatspoguļo. Saskaņā ar šiem noteikumiem divas trešdaļas finansējuma tiek novirzītas trīs institūcijām – Latvijas Universitātei, Rīgas Tehniskajai universitātei un Latvijas Lauksaimniecības universitātei, tomēr lielākie finansējuma saņēmēji nav vienīgās izcilākās zinātnes institūcijas Latvijā.

Universitātes pārstāvji norāda, ka Eiropas Savienības fondu nauda ir nodokļu maksātāju nauda un publiskā finansējuma sadalei jānotiek nodokļu maksātāju sabiedriskajās interesēs. RSU pauž cerību, ka atbildīgās amatpersonas spēs izvairīties no necaurspīdīgas un nesaprotamas lēmumu pieņemšanas.

Pēc RSU pārstāvju teiktā, Latvijas zinātnes un augstākās izglītības iestādēm ir jānodrošina vienlīdzīgas izaugsmes iespējas, tai skaitā arī piešķirot Eiropas Savienības fondu finansējumu proporcionāli sniegumam, nevis turpinot diskriminēt pētniecību un zinātni veselības nozarē.

Informācija: BNS

Saistītās tēmas:

youtube icon
Abonēt youtube