Mums patīk fotografēt mūsu ēdienu jebkurā vietā un jebkurā laikā. Taču lielākajā daļā gadījumu fotogrāfijas ir neveiksmīgas, pat ja ēdiens izskatījies lieliski, jo mums nav bijis laika domāt par to, kā iegūt pašu labāko kadru.
 
National Geographic fotogrāfe Rebeka Heila (Rebecca Hale) stāsta, ka, fotografējot ēdienu, viņa daudz laika tērē tam, lai saprastu, kā veiksmīgāk to izdarīt.  “Esmu fotografējusi ābolus ar pupiņām, kas izmētātas kopā ar dakšām, un jāteic, pat vistrakākais pusdienu cienītājs un fotogrāfs šeit kasītu galvu,” – stāsta Rebeka.
 
National Geographic’s Your Shot uzsācis projektu, kurā aicināts ikviens uzņemt fotogrāfiju ar ne visai skaistiem dārzeņiem, augļiem un citu pārtiku, klāt pievienojot mirkļbirku #UglyFoodIsBeautiful, ar mērķi samazināt nevajadzīgi lielo pārtikas izsviešanu. Šādā veidā šķietami neinteresantos augļus vai dārzeņus padarot tīkamus. 
Rebeka Heila sniedz piecus padomus, kā pat visneinteresantāko maltīti nofotografēt tā, lai siekalas saskrietu mutē ikvienam, kas redzētu šo foto.
 

 

1. Gaisma. Dabiski radīta gaisma ir vislabākais veids, kā uzņemt fotogrāfijas ar viedtālruņa palīdzību. Tas nozīmē, ka attēls jāuzņem vēlams tādā dienā, kad ārā nedaudz apmācies, vai pie loga. Ja vēlies uzņemt fotogrāfiju iekštelpās, nebaidīs pārvietot visu, ko vēlies iemūžināt fotogrāfijās. Iekārto darba vidi pie loga un skarbos saules starus padari maigākus ar baltu lapu vai audumu. 

Ja esi iekštelpās, izslēdz gaismas. Kontrastējošie gaismas avoti metīs ēnas un mainīsies krāsu temperatūras, tātad fotogrāfija izskatīsies pavisam citādāk, kā dzīvē. Ja vēlies iemūžināt lielisko maltīti restorānā, tad noteikti nevelc no somas ārā baltu lapu vai audumu, protams, ja nevēlies, lai tevi izmet no restorāna. Tā kā restorānā nav lielas iespējas nolikt ēdienu pie loga vai kā citādāk novērst iespējamās ēnas un toņu maiņas, pirms fotografē, noteikti izslēdz sava viedtālruņa zibspuldzi. Izmanto galda malu vai glāzi, lai turētu telefonu un samazinātu vibrācijas. 
ediens1Šis foto ar olīvām tika uzņemts, izmantojot tikai dabisko gaismu no loga
 
ediens2
Olīvas iemūžinātas uz baltas pamatnes, par pamatu izmantojot baltu audumu. Visas telpas gaismas ir izslēgtas.
 
 

2. Pārzini savu aprīkojumu.
Pat, ja tu izmanto tikai viedtālruņa fotokameru, arī tajā ir daudz dažādu opciju, kuras vari uzlabot manuāli, lai padarītu fotogrāfiju daudz labāku.  Papildus, lai izslēgtu zibspuldzi un novietotu ēdienu pie loga, vari izmantot fokusa opciju, ko piedāvā viedtālrunis. Izmantojot tajā pieejamās uzlabošanas iespējas, vari novērst nevēlamo izgaismojumu vai mainīt fokusu.
 
ediens3
 
ediens4
Izmantojot telefonā pieejamo fokusa opciju, augļi, kas atrodas bļodā ir fokusēti, taču dakšas un glāze atstātas fonā
 
 

 

3. Padomā par pozīcijām. Ja uzņem fotogrāfijas ar savu viedtālruni, var būt apgrūtinoši iemūžināt tuvus objektus, īpaši, ja runa ir par bļodas vai glāzes fotografēšanu. Fotografēt no 45 grādu leņķa ar viedtālruni varētu būt diezgan apgrūtinoši, papildus, tas varētu izbojāt kompozīciju. Fotografēšana tieši virs vēlamā objekta ir labs risinājums.

 
ediens5
 
 
ediens6Attēls pa kreisi ir uzņemts 45 grādu leņķī, tādā veidā radot nedabiskas formas augļus un ogas. Attēls pa labi uzņemts tieši virs ekspozīcijas, tādā veidā augļi un ogas izskatās dabiski.
 
 
 4. Mazāk ir labāk. Fotogrāfijā obligāti nav jāiekļauj viss. Dažkārt tikai neliela daļa no dakšiņas vai puse no krūzes ir tieši laikā. Kad uzņem ēdiena fotogrāfiju, padomā pie tā, ko tieši vēlies parādīt, un no kā vajag atbrīvoties. Nebaidies pārvietot priekšmetus vai produktus, tāpat nebaidies mainīt stāvokļus un atrašanās vietas. 
 
ediens7
 
 
 5. Filtri. Atceries, ka viduvēju foto ar filtra palīdzību neizlabosi. Tādēļ sākumā fokusējies uz to, lai fotogrāfija arī bez dažādiem filtriem būtu lieliska. Ja filtrs padara fotogrāfiju īpašāku, lai notiek, bet nepaļaujies tikai uz to. Ja tomēr vēlies pievienot kādu filtru un nedaudz uzlabot attēlu, Rebeka iesaka izmantot VSCO aplikāciju vai Adobe Lightroom, kurā viegli uzlabot apgaismojumus un ēnas. 
 
 

Saistītās tēmas:

youtube icon
Abonēt youtube