Daļa NATO bataljona līmeņa kaujas grupas, kura tiks izvietota Latvijā, varētu atrasties Ādažu militārajā bāzē un, iespējams, arī bāzē Lielvārdē, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam “Rīta panorāma” teica aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis (ZZS).

Ministrs norādīja, ka pagaidām ir pāragri spriest par dažādām tehniskām detaļām saistībā ar NATO spēku ierašanos Latvijā, tomēr ir skaidrs, ka izaicinājums mūsu valstij būs infrastruktūras nodrošināšana. Lai uzņemtu NATO spēkus, nepieciešamas kazarmas, treniņu vietas, noliktavas un cita infrastruktūra.

Jautāts par to, vai pietiks finansējums infrastruktūras izbūvei, Bergmanis norādīja, ka arī NATO sniegs savu palīdzību. Ministrs atzina, ka saprot Latvijas budžeta situāciju, kurā jāiekļauj arī citu nozaru vajadzības, piemēram pedagogu atalgojums. “Vienmēr, protams, varētu prasīt vēl un vēl,” viņš norādīja.

Bergmanis piebilda, ka sīkāk gan par finansējumu, gan citām ar kaujas grupas izvietošanu saistītām lietām varēs runāt pēc ekspertu tikšanās Briselē, kā arī pēc nākamajā nedēļā plānotās Latvijas un Kanādas militāro ekspertu tikšanās.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka Varšavā piektdien un sestdien notika NATO samits, kura laikā tika pieņemti lēmumi par daudznacionālu bataljona līmeņa kaujas grupu izvietošanu Baltijas valstīs un Polijā, lai tādējādi atturētu Krieviju no iespējamas agresijas.

Jaunais NATO atturēšanas un drošības garantēšanas koncepts paredz to, ka bataljona vadošā valsts reģionā atradīsies pastāvīgi. Savukārt karavīri – gan bataljona vadošās valsts, gan arī to valstu, kas vēlēsies vienībā piedalīties, uzturēsies uz rotācijas principa. Sagaidāms, ka valstis varēs pašas noteikt savu rotācijas periodu.

Samitā piedalījās Latvijas Valsts prezidents Raimonds Vējonis, ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (“Vienotība”), aizsardzības ministrs Bergmanis (ZZS), Nacionālo bruņoto spēku komandieris Raimonds Graube, kā arī citi mūsu valsts delegācijas pārstāvji.

Informācija:BNS

Publicitātes foto

Saistītās tēmas:

youtube icon
Abonēt youtube