Latviju pirmdien darba vizītē apmeklēs Kanādas ārlietu ministrs Stefans Dions (Stéphane Dion), aģentūra BNS uzzināja Ārlietu ministrijā (ĀM).

Vizītes laikā Kanādas ārlietu ministram ir paredzētas tikšanās ar ārlietu ministru Edgaru Rinkēviču (“Vienotība”) un aizsardzības ministru Raimondu Bergmani (ZZS), NATO StratCom centra apmeklējums un saruna ar tā vadītāju Jāni Sārtu. Tiks apspriestas divpusējās un transatlantiskās saites un NATO Varšavas samita rezultāti un turpmākie soļi NATO atturēšanas un aizsardzības politikas īstenošanas un sabiedroto klātbūtnes Baltijas valstīs nostiprināšanai.

Kanādas ārlietu ministrs tāpat piedalīsies apaļā galda diskusijā ar akadēmisko aprindu un nevalstisko organizāciju pārstāvjiem.

Atzīmējot Latvijas un Kanādas diplomātisko attiecību atjaunošanas 25. gadadienu, Kanādas ārlietu ministrs Stefans Dions un Latvijas Ārlietu ministrijas valsts sekretārs Andrejs Pildegovičs piedalīsies ošlapu kļavas stādīšanas ceremonijā, kas notiks Bastejkalnā.

Aģentūra BNS jau ziņoja, ka NATO samitā Varšavā tika apstiprināta četru bataljona līmeņa kaujas grupu izvietošana Polijā un Baltijas valstīs. Kanādas vadītajā kaujas grupā Latvijā būs 1000 karavīri, no kuriem 450 – kanādieši. Paredzēts, ka kaujas grupā iesaistīsies trīs līdz četras NATO dalībvalstis, kas karavīrus nodrošinās uz rotācijas principa.

Kanādas vēstnieks Latvijā Alēns Osērs aģentūrai BNS pieļāva, ka karavīri Latvijā varētu ierasties nākamā gada pirmajā pusē.

Jaunais NATO atturēšanas un drošības garantēšanas koncepts paredz to, ka bataljona vadošā valsts reģionā atradīsies pastāvīgi. Savukārt karavīri – gan bataljona vadošās valsts, gan arī to valstu, kas vēlēsies vienībā piedalīties, uzturēsies uz rotācijas principa. Rotācijas termiņi pagaidām netiek atklāti, tomēr sagaidāms, ka valstis varēs pašas noteikt savu rotācijas periodu.

Informācija:BNS

Publicitātes foto

Saistītās tēmas:

youtube icon
Abonēt youtube