Vienā pilsētā ielaiž tikai dienas laikā, otrās pilsētas dzīve ir uz lieliem šaha galdiem, bet citā vispār ir aizliegts nomirt. Aicinām ieskatīties dažās no pasaules dīvainākajām pilsētām ar neparastu ikdienas dzīvi un noteikumiem.

1. Norvēģija: pilsēta, kurā aizliegts nomirt

Pilsēta ar nosaukumu Longjērbīene, kas atrodas Svalbārā, Norvēģijā – pati tālākā apdzīvotā vieta ziemeļos ar aptuveni 1000 iedzīvotājiem. Pilsētā atrodas baznīca, bankomāts, muzejs, pasta nodaļa, lidosta un pat universitāte. Vārdu sakot, viss kā pie cilvēkiem. Taču ir viens “bet” – šajā pilsētā nedrīkst nomirt. Ja kāds no iedzīvotājiem ir smagi saslimis un viņam draud nāve, tad viņu uzreiz transportē uz citu pilsētas slimnīcu. Iedzīvotājiem arī nav tiesību mājās turēt kaķus, jo tie varot apdraudēt reto putnu populāciju.

2. ASV, Florida: cirka pilsēta

Floridas pilsētā Gibsontonā likums ļauj mājās turēt eksotiskus dzīvniekus un arī parādīt, prezentēt tos plašākai publikai. 1960.gadā šī pilsēta tika pārpildīta ar bārdainām sievietēm, maziem cilvēkiem un milžiem, kā arī citiem netradicionālo cilvēku veidiem. Tas neko nemaksāja, lai uz ielas satiktu uguns pūtēju, bet bārā bija iespējams atrast krēslus gan mazajiem, gan garajiem un pat visapaļīgākajai lēdijai.

3. Indija: utopijas pilsēta

1968.gadā 90 gadus veca sieviete Mirra Alfassa teica saviem sekotājiem: “Ejiet atklātā laukā un būvējiet tur jaunu pilsētu Aurovillu.” Un šis lauks tika atrasts. Šobrīd Aurovilles pilsētas princips ir “dzīvot ārpus politikas un ārpus pilsonības. Nevienam nepieder īpašumi un neviens šeit neizmanto naudu. Medicīna, izglītība un izklaide ir bezmaksas.” Pilsētā ir aptuveni 2500 iedzīvotaju no 46 pasaules valstīm.

4. ASV, Aļaska: pilsēta zem viena jumta

Gandrīz visi 220 Whittier pilsētas iedzīvotāji dzīvo vienā 14 stāvu ēkā, ko sauc par Begich Towers. Šī celtne tika uzbūvēta 1956.gadā kā kazarmas. Pakāpeniski ēka tika izmantota kā mājoklis, kur zem viena jumta atradās policijas iecirknis, skola, pasts, veikals, klīnika un pat baznīca. Viss ir ļoti parocīgi un ērti sasniedzams. Un pateicoties šim ekonomiskajam režīmam, ir iespējams ietaupīt uz apkuri, kas Aļaskā ir ļoti noderīgi.

5. Krievija, Kalmakija: šaha pilsēta

Stepes vidū atrodot šaha galdus un figūras, kāds pilsētas viesis var sajusties kā “Alise Brīnumzemē”. Šī vieta ir tikpat daudzpusīga, kā šīs idejas iniciators – Kalmakijas galva un Starptautiskās šaha federācijas prezidents Kirsans Iļumžinovs. Viņš esot spelējis šahu ar pāvestu, kā arī bijis draugos ar gaišreģi Vangu. Viņu ideju rezultātā 11 mēnešu laikā stepē tika izveidota šaha pilsēta.

6. Ķīna: kopijas pilsētas

Šī pilsēta ir perfekta Austrijas pilsētas Hallstatt kopija, kas iekļauta UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā. Tā ir parādījusies Ķīnas provincē Gvangdungā 2012.gadā. Kopēšanas ziņā Ķīna ir ļoti sīkumaina: ielu bruģakmeņi, katedrāle, statuja, kā arī strūklaka baroka stilā – viss ir izstrādāts līdz perfektām niansēm. Visas mājas mats matā atgādina Austrijas brāļus – gan krāsas, gan arhitektūras ziņā. Speciāli izveidota komanda ilgi pētīja un fotogrāfēja Austrijas pilsētu no visiem leņķiem, iedziļinoties līdz vissīkākajām detaļām. Izvēloties vietu, bija jāvadās pēc ainavu līdzības. Kopumā šī pilsēta ir izmaksājusi 940 miljonus ASV dolāru.

Saistītās tēmas:

youtube icon
Abonēt youtube