Turcijas iedzīvotāju vidū šobrīd valda bažas par “lēnām uzglūnošu” pilsoņu karu, kura iespējamība arī netiekot slēpta, sacīja Saeimas deputāts Veiko Spolītis (“Vienotība”), kurš pašlaik atrodas šajā valstī.

Politiķis uzsvēra, ka uzturas tuvu Grieķijas robežai, kūrortpilsētā, tāpēc tur neesot novērojama pārlieku liela spriedze vai kādi apdraudējumi, taču viņš regulāri sekojot līdzi notikumu attīstībai, kā arī šos jautājumus pārrunā ar vietējiem iedzīvotājiem.

“Valsts lielākajās pilsētās – Ankarā un Stambulā, kur arī bija daudz upuru, notiekošais jūtams daudz vairāk. Bet piekrastē, kur es atrodos šobrīd, ir absolūts miers. Cilvēki priecājas par vasaras laiku. Protams, notiek sarunas par valsts nākotni – Turcijas sabiedrība ir “raiba” – kā jau jebkur. Ir sabiedrības daļa, kas atbalsta [Turcijas prezidentu Redžipu Tajipu] Erdoanu, ir tādi, kas ir pilnīgi pret un arī tādi, kas ir pa vidu,” sacīja Spolītis.

Iespējamais pilsoņu kara scenārijs arī netiekot īpaši slēpts – valsts prezidents Edroans, svētdien, piedaloties oficiālajās apvērsuma laikā gājušo valdības atbalstītāju bērēs, paudis, ka visas “dubultās struktūras”, par kuru atbalstīšanu viņš vaino ASV dzīvojošo islāma sludinātāju Fetullu Gilenu un kura dēļ ASV un Turcijas attiecības ir piedzīvojušas papildu saspīlējumu, tiks iznīcinātas. Tāpat labas ziņas neesot arī saistībā ar to, ka noticis mēģinājums izveidot neliberālu Maskavas – Ankaras asi.

“Situācija ir neskaidra, bet šis, kā prezidents pats to nosauca, neizdevies valsts apvērsums, tagad devis iespēju izveidot islāmistu republiku. Ironiski sanāk, bet tieši tas ir iemesls, kāpēc apvērsumi parasti tiek rīkoti Turcijā. Iepriekš ar armijas palīdzību tika radīta [sekulāra] valsts, lai neizveidotos islāmistu republika. Taču šobrīd lieliem soļiem [tiek] iets uz priekšu, lai tāda tiktu radīta. Tā ir ļoti liela balansēšana uz “naža asmens”, jo Turcijā joprojām ir ļoti daudz laicīgu cilvēku,” stāstīja deputāts. Spolītis norādīja, ka no Latvijas skatu punkta raugoties – ja šāds veidojums patiešām tiktu radīts, iespējams pieredzēt bēgļu pūļus no islāmiskas Turcijas.

Informācija: BNS

Saistītās tēmas:

youtube icon
Abonēt youtube