Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdoans trešdienas vakarā izsludināja ārkārtas stāvokli uz trim mēnešiem, solot notvert “teroristu” grupējumu, kas esot organizējis pagājušonedēļ notikušo militārā apvērsuma mēģinājumu.

Erdoans ir apsūdzējis neveiksmīgā apvērsuma organizēšanā ASV dzīvojošo islāma garīdznieku Fethullahu Gilenu un viņa piekritējus. Pēc šī puča mēģinājuma Turcijā ir aizturēti apmēram 50 tūkstoši cilvēku un atcelti no amatiem daudzi aizdomās turētie.

Ārkārtas stāvoklis ir vajadzīgs, “lai ātri likvidētu visus apvērsuma mēģinājumā iesaistītās teroristu organizācijas elementus,” Erdoans paziņoja prezidenta pilī Ankarā.

Lai gan ārkārtas stāvoklis ievērojami palielina valsts drošības dienestu pilnvaras, Erdoans solīja, ka nebūs “nekāda kompromisa demokrātijas jautājumā”.

Ārkārtas stāvoklis tika izsludināts pēc ilgām Turcijas nacionālās drošības padomes un ministru kabineta sanāksmēm, kas Erdoana vadībā notika prezidenta pilī.

Ārkārtas stāvoklis dod valdībai papildu pilnvaras ierobežot pārvietošanās brīvību, sacīja amatpersona, piebilstot, ka tas neierobežos finansiālo vai komerciālo darbību, jo “starptautiskās tiesības nosaka ierobežojumu robežas”.

Turcijā 2002.gadā tika atcelts iepriekšējais ārkārtas stāvoklis, kas 1987.gadā bija noteikts valsts dienvidaustrumu provincēs cīņai pret kurdu kaujiniekiem.

Konstitūcijas 120.pants atļauj ārkārtas stāvokļa noteikšanu “laikā, kad ir nopietni pasliktinājusies sabiedriskā kārtība vardarbības aktu dēļ”.

Turcijas valdība ir paziņojusi, ka puča mēģinājumā tika nogalināti 312 cilvēki, tai skaitā 145 civiliedzīvotāji, 60 policisti, trīs karavīri un 104 pučisti.

Erdoans atzina, ka ir bijušas “izlūkošanas kļūmes”, un sacīja, ka uzzinājis par puču no sava svaiņa.

Pēc puča ir oficiāli apcietināti 99 no 118 aizturētajiem ģenerāļiem un admirāļiem, kā arī ievietoti apcietinājumā tūkstošiem kareivju.

Erdoans intervijā Kataras satelīttelevīzijai “Al Jazeera”, atbildot uz jautājumu, vai pučā varēja būt iesaistītas citas valstis, sacīja, ka “varēja būt”.

“Gilena organizācijai ir cits augstāks prāts, ja tā varētu teikt, un pienāks laiks, kad šie sakari tiks atšifrēti,” teica Erdoans.

75 gadus vecais Gilens dzīvo ASV Pensilvānijas štatā, bet ir saglabājis plašas intereses Turcijā mediju, finanšu un skolu jomās un ietekmi dažādās valsts institūcijās, tostarp tiesu varā un policijā.

 

 

Info: BNS

Saistītās tēmas:

youtube icon
Abonēt youtube