Zināms, ka piektdien notikušo apšaudi Minhenē sarīkojis 18 gadus vecs Vācijas irānis, kurš pēc tam nošāvies, sestdien paziņojusi Vācijas policija. Policija uzskata, ka šāvējs, kuram bijusi dubultpilsonība, rīkojies viens. Viņa motīvi pagaidām nav skaidri.

Viņš iepriekš nav nonācis policijas uzmanības lokā un nav bijis sodīts.

Bruņojies ar ieroci, jaunietis piektdienas vakarā atklāja uguni pie ātrās ēdināšanas restorāna ”McDonald” un pēc tam devās uz tuvumā esošo iepirkšanās centru, kur turpināja šaut uz cilvēkiem. Apšaudē tika nogalināti desmit cilvēki un 16 ievainoti, tostarp arī vairāki bērni.

Policisti uzbrucēju sašāva, bet viņam sākotnēji izdevās aizbēgt. Viņa līķis vēlāk tika atrasts aptuveni kilometru no iepirkšanās centra. Viņš izdarījis pašnāvību, secinājusi policija.

Jaunietim līdzi bija sarkana mugursoma, kuru policija pārbaudīja, meklējot iespējamās sprāgstvielas. Tomēr varasiestādes neatklāja, vai tās atrastas.

Divi citi vīrieši, kas pameta apšaudes vietu automašīnā un sākotnēji tika turēti aizdomās kā šāvēja līdzzinātāji, vēlāk tika aizturēti. Policija noskaidroja, ka šie cilvēki ar notikušo nav saistīti. Jau vēstīts, ka sākotnēji tika uzskatīts, ka šāvēji bijuši trīs cilvēki.

Minhenes policijas priekšnieks Hubertuss Andrē žurnālistiem sacīja, ka 18 gadus vecais šāvējs dzīvojis Minhenē ilgāk nekā divus gadus. “Motīvi vai izskaidrojums šim noziegumam ir pilnīgi neskaidri,” – paziņoja Andrē, piebilstot, ka tādēļ arī nav iespējams pateikt, vai notikušais ir uzskatām par teroraktu.

Piektdien policija paziņoja, ka notikušo izmeklē kā teroraktu un brīdināja iedzīvotājus par “akūtu terora situāciju”.

Apšaude piektdienas vakarā izraisīja Minhenē paniku un vairākas publiskas vietas tika evakuētas, tostarp galvenā dzelzceļa stacija. Sabiedriskais transports pēc policijas rīkojuma tika apturēts un iedzīvotāji tika aicināti palikt savās mājās un neiet laukā uz ielas.

Cilvēkus, kuri nespēja uzreiz nokļūt mājās, savās telpās uzņēma Bavārijas parlaments un dzelzceļa kompānija “Deutsche Bahn”, piedāvājot viņiem pagaidu patvērumu.

Minhenes varasiestādes aktivizēja valsts īpašās pretterorisma vienības “GSG 9” un “BFE+” un lūdza policijas papildspēkus no citiem Vācijas reģioniem, lai notvertu uzbrucēju.

Policija atklāja, ka operācijā tika iesaistīti 2300 drošības spēku darbinieki.

Saistītā ziņa izlasāma šeit.

Saistītās tēmas:

youtube icon
Abonēt youtube