Šo jautājumu, iespējams, ir uzdevis katrs, kurš pabijis mākslas galerijās. Beidzot mākslas vēsturnieki snieguši konkrētu atbildi.

Šis ir viens no ikoniskākajiem mākslas darbiem pasaulē – Dāvida statuja Florencē, ko Mikelandželo veidoja laika posmā no 1501. līdz 1504.gadam. Pats mākslas darbs ir diezgan liela izmēra, tomēr vienu vietu pilsētas viesi izceļ jo īpaši. Viņš nav, tā sakot, apveltīts..

https://twitter.com/SavPechara/status/724696604033335296?ref_src=twsrc%5Etfw

Izrādās, ka tam ir ļoti labs paskaidrojums:

Mākslas vēsturniece Elēna Oredsone savā mājaslapā  How To Talk About Art History  sniegusi atbildi, kas izrādījās diezgan satriecoša.

Elēna saka, ka, pirmkārt, visām seno laiku statujām ir mazi dzimumlocekļi, tāpēc, ka tie ir, tā sacīt, ļenganā stāvoklī.

Otrkārt, kas arī ir pats galvenais iemesls –  vīriešu skaistuma vērtības laika gaitā ir stipri mainījušās. Šodien lieli dzimumlocekļi liekas svarīgi un ir tas, kas piešķir vīrišķību. Tomēr senajos laikos mazus dzimumlocekļus uzskatīja par labākiem un estētiski skaistākiem. Gari locekļi asociējās ar stulbumu, iekāri un neglītumu.

Tāpat Elēna piebilst, ka Senajā Grieķijā IR statujas ar lieliem dzimumlocekļiem, bet tikai dzīvniekiem vai glupiem un miesaskāriem vīriešiem.

Nu tad lūk, kā mainās cilvēku skaistuma standarti.

 

 

 

 

 

Avots

Saistītās tēmas:

youtube icon
Abonēt youtube