Jaunbērzes traģēdijai līdzīgi notikumi var notikt jebkurā vietā Latvijā, jebkurā laikā, intervijā LTV raidījumam “Rīta Panorāma” sacīja Zemgales reģionālās Valsts darba inspekcijas (VDI) vadītājs – galvenais valsts inspektors Valdis Dūms.

Viņš norādīja, ka patlaban līdz Jaunbērzē notikušā apstākļu pilnīgai noskaidrošanai ir vēl ļoti tālu, tomēr vienlaikus VDI ir radusies pārliecība par to, kas tieši noticis. “Šāda traģēdija var notikt jebkur Latvijā, jebkurā laikā, ja saimniecībā ir vairāk nekā piecas govis un desmit cūkas,” teica Dūms.

VDI secinājusi, ka Jaunbērzē, zemnieku saimniecībā “Makleri” traģēdijas laikā notikuši remontdarbi. “[Bija] aizsērējis spiedvads no mēslus starpkrātuves uz lielo glabātuvu. Cilvēki ir mēģinājuši šo korķi izkustināt, plaižot mēslus pretējā virzienā. Tālāk noticis tas pats, kas atverot siltu šampanieša pudeli. Visas gāzes milzīgā daudzumā un lielā ātrumā izddalījās ārā. Noslēgtajā telpā, kāda tā nedrīkst būt, nebija vairs skābekļa. Tas ir vienas, divas, trīs ieelpu jautājums un cilveki atslēdzas. Viņi nosmaka,” teica Dūms.

Jau vēstīts, ka piektdienas pēcpusdienā Dobeles novada Jaunbērzes pagastā zemnieku saimniecībā no tvertnes noplūda izgarojumi, kā rezultātā gājuši bojā četri cilvēki. Vēl trīs cietušie nogādāti slimnīcā.

Latvijas Televīzija piektdien vēstīja, ka trīs no cilvēkiem, kuri gāja bojā negadījumā Jaunbērzes pagastā bijuši nelegāli nodarbināti. Savukārt ceturtais, pēc Jaunbērzes pagasta pārvaldnieka Raimonda Sīpola aģentūrai BNS paustā, ir saimniecības agrākais īpašnieks, kuram tā piederēja no 1999.gada līdz 2016.gada 13.aprīlim.

Divi cietušie bērni pašlaik turpina veseļošanos Bērnu Klīniskā universitātes slimnīcā (BKUS), bet cietušais vīrietis – Dobeles slimnīcā.

Valsts vides dienestā skaidroja, ka gāzes noplūde notika, jo sabojājās pretvārsts uz vada, pa kuru no mēslu starpkrātuves pārsūknē šķidrmēslus. Kūtsmēsliem atrodoties slēgtā telpā, tajā veidojoties dažādas gāzes, no kurām galvenās ir metāns, amonjaka emisijas un sērūdeņradis.

Savukārt Valsts policija (VP) informējusi, ka saistībā ar Jaunbērzē notikušo traģēdiju aizdomās turamā statuss piemērots 1978.gadā dzimušam vīrietim. VP Zemgales reģiona pārvaldes pārstāve Ieva Sietniece ne apstiprina, ne arī noliedz, ka aizdomās turamais varētu būt zemnieku saimniecības “Makleri” īpašnieks. Viņa pavēstīja, ka aizdomās turamais iepriekš tika aizturēts, bet pašlaik viņam ir piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis.

Izmeklēšana tiek veikta par darba aizsardzības pārkāpumu pēc Krimināllikuma 146.panta otrās daļas un tajā personu ir paredzēts sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu.

Informācija: BNS

Publicitātes foto

Saistītās tēmas:

youtube icon
Abonēt youtube