27.jūlijs skaitās hamburgera dzimšanas diena. Par savu nosaukumu tam jāpasakās Hamburgas iedzīvotājiem. Tomēr, lai kļūtu par ASV un vēlāk arī pasaules fastfūda karali, vācu bifštekam bija jākļūst ērti ēdamam.
Tagad tam ir grūti nocitē, bet tikai 100 gadus atpakaļ neviens pat nevarēja iedomāties, cik garda var būt kotlete starp divām bulciņām. Kļūstot ar katru dienu populārāks, mielasts noveda pie tā, ka visi vēlējās būt saistīti ar tā vēsturi. Uz autortiesībām pretendēja daudzi amerikāņi, kuri bija pārliecināti, ka tieši viņi ienesa fundamentālo ideju šī ēdiena izgudrošanai.
Bet kurš tad īstenība bija hamburgera tēvs?
1. Pats vārds hamburgers ir radies no otras lielākās Vācijas pilsētas Hamburgas. Viena no versijām – tieši no turienes kopā ar vācu imigrantiem recepte nokļuva līdz ASV. Tajos laikos hamburgers bija parasts cepts cūkgaļas gabals maizē.
2. Ja ticētu citai versijai, tad hamburgers tika nosaukts par godu Hamburgas pilsētai Ņujorkas štatā. 1885.gadā brāļi Čarlzs un Frenks Mencis vienā no pilsētas festivāliem piedāvāja pamieloties ar karstu liellopu kotleti, ieliekot starp divām bulciņām. Runā, ka viņiem beidzās cūkgaļas cīsiņu krājumi, ko izmantoja sendvičiem, un puiši nolēma tās aizvietot ar liellopa gaļu.
3. Tajā pašā 1885.gadā Seimure Čarlijs Nagrins pārdeva frikadeles, ieliekot tās starp maizes šķēlēm. Pēc viņa domām, tāds ēdiens labāk piestāvēja pasākumam, jo to bija ērtāk ēst pārvietojoties. Savu kulinārijas darbu viņš nosauca par Čārlija hamburgeru.
4. Ņujorkas restorānos hamburgers parādījās 1834.gadā. Pirmo reizi Hamburgas steiku no Vācijas piemin 1884.gada Vakara Bostona žurnālā.
5. Oskara Vebera Bilbi ģimene no Talsas pilsētas ir pārliecināta, ka pirmo hamburgeru pagatavoja viņu sencis. Tas notika 1891.gadā. 1995.gadā gubernators Franks Kitings nosauca Talsas pilsētu par īstu hamburgeru dzimteni.
6. Vēl viens kulinārs, kurš, iespējams, nospēlēja lielu lomu hamburgeru radīšanā ir Otto Kuasava. 1891.gadā viņs pagatavoja liellopu kotletes, kuras papildināja ar apceptu olu. Jūrnieki, kuri apmeklēja kafejnīcu, atteicās no olas un atstāja tikai kotleti.
7. Par vēl vienu hamburgera izgudrotāju uzskata Fletčeru Devisu no Teksasas, kurš 1880.gadā ielika apceptu kotleti starp bulciņu un pa virsu uzlēja sinepes ar sīpoliem.
8. 1900.gada Ņūheivenā savu pirmo hamburgeru pagatavoja Luijs Lessings. Klients palūdza viņam pagatavot ātru un karstu ēdienu. Darbojoties ar malto gaļu, pavārs izveidoja kotleti un apcepa to uz grila. Gaļu viņš pasniedza starp divām tostermaizēm. Tieši šīs detaļas dēļ daži kulinārijas kritiķi atsakās atzīt Luiju par pirmā hamburgera tēvu. Tomēr 2000.gadā ASV Kongresa Bibliotēka nosauca Lessingu par pirmo cilvēku, kurs pagatavoja hamburgeru.
9. Lielu popularitāti hamburgers sasniedza 1094.gada Sentluisas svētkos, tomēr par gastronomijas simbolu tas pārvērtās tikai 30 gadus vēlāk, kad Volters Andersons no Kanzasas izveidoja White Castle Hamburger ātrās ēdināšanas ķēdi, kā galvenais varonis kļuva hamburgers.
10. Mūsdienīgai hamburgeru versijai eksistē vairākas variācijas. Bulciņu ar karstu kotleti pasniedz pat Mišlenu restorānos, kuru cena var sasnigt pat līdz 1000 dolāriem.