Smūtijs (angļu val. smoothie), kas radies kā ātri un viegli uzņemama maltīte un ir lieliski piemērots aizņemtiem cilvēkiem īsos darba starplaikos, iegūst arvien lielāku popularitāti arī Latvijā. Vienkāršoti definējot tās ir sablenderētas ogas vai augļi, parasti masa ir atdzesēta, bet, tam pievienojot šķidrās sastāvdaļas kā pienu vai jogurtu un citas piedevas, var iegūt smūtija dzērienu.

Atkarībā no sastāvdaļām, smūtijs var būt gan viegla uzkoda, gan bagātīga maltīte (piemēram, launags vai daļa no brokastīm), gan ikdienas kārums, gan ēdienreize cilvēkiem ar saslimšanām. Pievienojot grieķu jogurtu ar paaugstinātu olbaltumvielu daudzumu un pārslas, tas veido jau sabalansētu maltīti. Lielo variāciju dēļ, smūtiju iespējams pielāgot ikviena gaumei un vajadzībām – gan veselam organismam, gan cilvēkiem ar alerģijām un saslimšanām, kā bērniem, tā pieaugušiem un senjoriem. Sasaldējot smūtija masu, iegūst lielisku alternatīvu saldējumiem.

fruit-smoothies1

Viens no vieglāk pagatavojamiem smūtijiem ir banānu – spinātu smūtijs.
2 porcijām nepieciešams:
– 1 banāns
– 1 sauja spinātu lapu
– 300 ml piena vai 2 karotes bezpiedevu jogurta un 300 ml ūdens
– karote medus, ja vēlās to saldāku
Visu sablenderē līdz viendabīgai konsistencei.

Spinach-Banana-Protein-Smoothie-1-of-2
Veselīgs un gards ir arī:

Rabarberu – banānu – piparmētru smūtijs
Zemeņu – piparmētru – banānu smūtijs
Ābolu – apelsīnu – brokoļu smūtijs
Melleņu – apelsīnu – medus smūtijs
Upeņu – apelsīnun- medus smūtijs
Ķiršu – zemeņu – banānu smūtijs

fruit-smoothies-today-tease-1-150805_f1b20de057704b0707570a6613e1f25a.today-inline-large

Ievērojot vietējo produktu sezonalitāti, droši var izmēģināt rabarberus, piparmētru, biešu lapas un mini bietītes, kā arī burkānus, spinātus, zemenes, mellenes utt… gandrīz visu, kas aug dārzos! Jā, pat pļavā lasītus ārstnieciskos augus un tējas, arī nātres, var sablenderēt kopā ar ogām un augļiem. Šis ir veids, kā „iemānīt” sev vai citiem vērtīgus produktus, nezaudējot dabas sniegtos labumus un garšu, piemēram, nereti bērniem dažādu iemeslu dēļ „negaršo” zaļumi, bet no saldā banānu-spinātu kokteilīša reti kurš atsakās, īpaši, ja tas papildināts ar kokteiļu salmiņu un izdekorēts ar zemeni.

Lai arī internetā pieejamas daudz un dažādas smūtiju un citu kokteiļu receptes, pamatā visām ir kāds auglis vai oga (banāns, zemenes, mellenes, mango, melone utt.) un pēc iespējas un gaumes pievienotas citas sastāvdaļas:

šķidrā sastāvdaļa – ūdens, piens, mandeļu vai kokosriekstu piens, sula, tēja;

pēc izvēles un pieejamības var pievienot saldētus augļus, ogas, ledu, kā arī bezpiedevu jogurtu, garšvielas;

iesakām pievienot zaļumus kā spinātus, salātu mikšļus, mangolda lapas utt.

Pārdomām un ieteikumiem:

– Var gatavot no svaigiem vai saldētiem auļiem, ogām, lapām;
– Skābenos augļus un ogas miksēt ar saldiem;
– Banāns un avokado dod lielisku konsistenci un saldumu;
– Saldumam var pievienot arī medu, izmērcētas dateles, rozīnes un visu, ko sirds kāro;
– Īpašu garšu smūtijam piešķirs kanēlis, ingvers, vaniļa…
– Pievienojot linsēklas, graudu pārslas, smūtijs iegūst šķiedrvielas, kas nereti tiek uzņemtas ikdienā pārāk maz;
– Kādēļ gan lai kafijas mīlētāji nepagatavotu smūtija dzērienu ar kafiju;
– Lai smūtijs baudāms arī ar acīm, izmantojam spinātus vasarīgi zaļai krāsai, zemenes – rotaļīgi sārtai un upenes/ mellenes – romantiski violetai noskaņai.
– Dekorēt ar veselu ogu vai sēklām un riekstiem.

SMOOTHIES-RAINBOW

Lai arī vasara un rudens ir bagāta ar pašmāju ogām un augļiem, jāuzmanās, lai nepārspīlētu ar to uzņemšanu, īpaši, ja vēlaties zaudēt svaru, jo ogās un augļos ir ne tikai ļoti nepieciešamie vitamīni, minerālvielas un šķiedrvielas, bet arī cukuri, kas lielos daudzumos var radīt svara pieaugumu. Ieteicamā augļu, ogu deva ir 2-3 porcijas dienā, kur viena porcija ir aptuveni ēdāja dūres lielumā, bet, ja par svara pieaugumu nav jāpiedomā, vērtīgās vasaras ogas to sezonā var apēst arī vairāk.

 

Saistītās tēmas:

youtube icon
Abonēt youtube