Lielbritānija ir apņēmības pilna ievērot NATO 5.pantu, kas nozīmē – uzbrukums Latvijai ir arī uzbrukums Apvienotajai Karalistei, trešdien Ādažos teica šīs valsts vēstnieks (vēstnieces aizvietotājs) Tims Kolejs (Tim Colley).

Kolejs atzina, ka pēc Lielbritānijas iedzīvotāju referendumā paustās vēlmes izstāties no Eiropas Savienības ir radušās bažas par to, ko tas nozīmē Apvienotās Karalistes pozīcijai starptautiskajā arēnā. “Es vēlēto izmantot šo iespēju, lai skaidri pateiktu – ka tas nenozīmē, ka Lielbritānija pamet Eiropu. Mēs turpināsim būt ANO drošības padomes dalībvalsts, bet NATO ir britu drošības stūrakmens,” teica vēstnieks.

Viņš arī uzsvēra, ka Lielbritānija ir apņēmības pilna ievērot NATO 5.pantu. “Tas nozīmē – uzbrukums Latvijai ir uzbrukums Lielbritānijai. Vēlos atgādināt, ka nesenajā Varšavas samitā mēs paudām ļoti spēcīgas apņemšanās, lai atbildētu uz starptautiskā terorisma un hibrīddraudu radītajiem izaicinājumiem,” norādīja Kolejs.

Tāpat Lielbritānijas diplomātiskais pārstāvis Latvijā atgādināja, ka viņa valsts būs viena no Baltijā izvietojamo bataljonu vadītājiem. Šo pasākumu ietvaros britu bataljons tiks izvietots Igaunijā, taču tajā pašā laikā piedalīsies mācībās visā Baltijas reģionā.

“Britu karaspēks ir apņēmības pilns būt par partneri Latvijas armijai. [Sauszemes spēku kājnieku brigādes mehanizācijas projekta ietvaros] mēs palīdzēsim apmācīt bruņutehnikas vadītājus, ieroču operatorus un mehāniķus. Britu karavīri strādās ar latviešu karavīriem plecu pie pleca, lai sniegtu pieredzi, kas tika gūta izmantojot bruņutehniku Afganistānā un Bosnijā,” sacīja Kolejs.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka Ādažu militārajā poligonā trešdien tiek uzsākta Sauszemes spēku kājnieku brigādes apgāde ar Lielbritānijā iepirktajām bruņumašīnām CVRT. Tāpat trešdien kaujas izlūkošanas kāpurķēžu bruņutehnikas modeļiem tiek piešķirti latviskie nosaukumi, kas tika izraudzīti Aizsardzības ministrijas rīkotajā konkursā skolēniem.

Šobrīd Latvija ir saņēmusi trīs bruņutehnikas modeļus – kaujas vadības nodrošināšanas bruņutransportieri “Sultan”, kam piešķirts nosaukums “Virsaitis”, izlūkošanas kaujas mašīnu “Scimitar”, kas saņēma nosaukumu “Zobens”, un kaujas elementu piegādei paredzēto bruņutransportieri “Spartan”, kam konkursā izvēlēts nosaukums “Pērkons”.

Latviskie nosaukumi tiks piešķirti arī pārējiem diviem bruņutehnikas modeļiem, kas tiks piegādāti laikā līdz 2020.gadam: evakuācijas un remonta bruņutransportieris “Samson” saņems nosaukumu “Vairogs” un medicīnas bruņutransportieris “Samaritan” – nosaukumu “Glābējs”. Visiem tiem 17 skolēniem, kuri konkursā piedāvājuši kādu no izvēlētajiem nosaukumiem, pasākuma laikā bija iespēja doties izbraucienā ar bruņutransportieri.

Līgumu ar Lielbritāniju par bruņutehnikas piegādi Latvija parakstīja 2014.gadā. Paredzēts, ka līdz 2020.gadam Latvijai tiks piegādāti 123 kāpurķēžu bruņutransportieri CVRT. Paredzēts, ka Latvija katru gadu saņems ap 30 kaujas mašīnām. Plānots, ka šogad kopumā mūsu valstī tiks izvietotas aptuveni 37 CVRT kaujas mašīnas. Pirmos četrus bruņutransportierus Latvija saņēma pērn, lai izmantot ekipāžu apmācībām.

Ministrija norāda, ka šī kāpurķēžu bruņutehnika ir Latvijas apstākļiem piemērota kaujas tehnika ar augstu mobilitāti. Tehnika var pārvietoties pa visiem Latvijas ceļiem, tiltiem, grāvju pārvadiem, kā arī ārpus ceļu tīkla – visur, kur nav purva. Tehnika ir viegli transportējama gan pa dzelzceļu, gan jūru, gan ar gaisa transportu.

Informācija: BNS

Publicitātes foto

Saistītās tēmas:

youtube icon
Abonēt youtube