Veselības aprūpes darbiniekiem jāsaņem ļoti labs atalgojums, kas ir konkurētspējīgs arī ārpus Latvijas, žurnālistiem teica Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības (LVSADA) priekšsēdētāja vietniece Līga Bāriņa.

Viņa norādīja, ka jau martā bija izstrādāta darba grupa, lai tiktu sakārtots ārstniecības personu klasifikators un būtu saprotams atalgojums un sistēma, kādā tiek veidota speciālistu minimālā alga. “Šodien saruna bija par to, ka [varētu būt noteikts] ne tikai minimālais, bet arī maksimālais [atalgojums], ņemot par pamatu šo klasifikatoru. Tālāk skatītos pēc ārstniecības personas kvalifikācijas, amata aprakstiem, darba sfēras un kvalitātes. Līdz ar to arī tie darbinieki, kuriem ir augstāka izglītība un kuri labāk strādā, varētu arī saņemt lielāku atalgojumu,” pavēstīja LVSADA pārstāve.

Bāriņa stāstīja, ka nākamajā nedēļā paredzētas sarunas par to, kā klasifikators tiks veidots. Pēc tam arodbiedrībai būšot iespēja jebkurā brīdī to pieņemt vai nepieņemt. LVSADA iestājas par to, ka “ja darbinieks strādā un viņš labi strādā, viņam ir jāsaņem ļoti labs atalgojums, kam jābūt konkurētspējīgam ne tikai Latvijā, bet arī ārpus Latvijas”.

Bāriņa arī norādīja, ka izvērtēšanas sistēmas izveide varētu būt sarežģīta, jo katra joma detalizēti jāanalizē. “Es uzskatu, ka jebkurš var pateikt, ka viņa darba joma ir specifiska – vai mēs teiksim, ka kardiologiem ir mazāk specifiska kā ginekologiem? Diez vai,” teica LVSADA pārstāve.

Jau ziņots, ka Veselības ministrija (VM) izstrādās veselības aprūpes darbinieku vērtēšanas sistēmu, pēc kuras tiks aprēķināts speciālistu atalgojums.

“Mēs jau ilgāku laiku runājam, ka atalgojums medicīnā nav pietiekams, bet visu laiku mums varbūt nav bijuši pietiekami instrumenti to parādīt precīzi, kāpēc tas tā ir. Darba grupa, kas šobrīd strādā izveidos amatu katalogu, kur skaidri norāda pēc skaidriem kritērijiem – ārsta atbildība, kvalifikācija, izglītība. Un tas pats attiecas arī uz māsām – sastāda konkrētu kompetenču apjomu, kas nosaka noteiktu punktu skaitu, kas nozīmē kaut kādu atalgojumu gala rezultātā,” pauda veselības ministre Anda Čakša.

Informācija: BNS

Publicitātes foto

Saistītās tēmas:

youtube icon
Abonēt youtube