Rietumu kultūrās ierasts, ka līgavai kāzu dienā mugurā būs balta kleita. Tomēr, ja skatāmies tālāk par rietumiem, tad iespējams atrast plašu klāstu ar kāzu kleitām, balstoties gan uz kultūras īpatnībām, gan atrašanās vietu.
Dažas līgavas sevi ietērpj greznos un krāsainos apģērbos, citas apglezno savas rokas un seju atbilstoši vietējām tradīcijām, taču citas centīsies noslēpt savas sejas aiz neskaitāmām plīvuru un rotaslietu kārtām.
Protams, ne visas līgavas savā kāzu dienā ievēro izsenas tradīcijas, liela daļa izvēlas, ko mūsdienīgāku vai pavisam atšķirīgu no pierastā.
Piedāvājam ieskatu tajā, kā citviet pasaulē ierasts tērpties kāzu dienā. Kas zina, iespējams starp šiem attēliem varēsi smelties iedvesmu savai lielajai dienai.

1. Indiešu kāzas. Indiešu kultūrā līgavai ierasts izvēlēties kāzu kleitu rozā vai sarkanā krāsā. Valsts ziemeļos precētās dāmas iespējams atpazīt pēc sarkanā punkta pieres vidū. 

2. Nigēriešu kāzas. Nigērija ir liela valsts, ar aptuveni 250 etniskajām grupām un vairāk nekā 500 valodām. Tādēļ kāzu ceremonijas mainās atkarībā no reģiona, reliģijas vai etniskās izcelsmes. Tomēr, Nigērijas līgavas pierasts redzēt spilgtas krāsas kāzu tērpos. Bieži galvā redzama Nigērijas galvas kaklasaite, kuru sauc par “Gele”.

3. Mongoļu kāzas. Kāzu dienā gan topošā sieva, gan topošais vīrs velk tā saukto “Deel“. Tas ir rakstains apģērbs, kuru kāzu dienā mugurā ierasts vilkt jau gadsimtiem kā mongoļiem, tā citām kultūrām Centrālāzijā.

4. Ganas tradicionālās kāzas. Tradicionāli kāzas Ganā ir ļoti košas un krāsainas. Katram ģimenes loceklim apģērbā dominē kāds konkrēts raksts, atbilstoši tam, kā tērpušies līgava un līgavainis.

5. Kāzas Gora reģionā starp Kosovu un Maķedoniju. Gorani tauta pēc ticības ir musulmaņi, tomēr daudzas tradīcijas iekļauj pagāniskus elementus. Līgava parasti ierodas balta zirga mugurā, ieskauta šallē un virs galvas turot lietussargu.

6. Japāņu kāzas. Tradicionāli japāņu kāzu svinīgajā ceremonijā līgava velk sniegbaltu kimono, kas simbolizē šķīstību un jauneklību. Pēc kāzu ceremonijas, līgavai ļauts pārģērbties sarkanā kimono, kas ir veiksmes simbols.

7. Ungāru kāzas. Tradicionāli līgavai ir izšūta kleita ar dažādiem ziedu rakstiem un trīs košām krāsām. Zem kleitas ir daudz apakšsvārku un galvā īpaša galvassega, kurā ieausti kvieši.

8. Rumāņu kāzas Oas reģiona. Kāzas šajā reģionā ir ļoti nozīmīgas. Svētkus organizē vecāki, kā arī līgava un līgavainis. Tikpat svarīgi ir gatavošanās rituāli, kuru laikā tiek sagatavots pūrs, tērpi, izvēlēti krustvecāki un veidots kāzu karogs.

9. Kazaku kāzas. Tradicionāli kazaku kāzās galva liek īpašu galvassegu, ko sauc par “Saukele“, kā arī plīvuru.  “Saukele” sāk veidot jau ilgi pirms līgava sasniegusi precību vecumu.

10. Hamaru tradicionālais kāzas. Hamaru cilvēki nāk no Etiopijas. Neprecētās sievietes valkā milzīgas pērļu apkakles sarkanā, zaļā un melnā krāsā. Precētas sievietes kaklā karina divas atšķirīgas metāla apkakles. Pirmās sievas parasti valkā ādas siksniņas, kurās iekārti redzami diski.

11. Tradicionālās kāzas Norvēģijā. Tradicionālo kāzu tērpu sauc par “Bunad“. Šo tērpu var vilkt ne tikai kāzās, bet arī kristībās ir pieļaujama tā uzvilkšana.

12. Tradicionālās Peru kāzas svētajā Nera Cuzco ielejā. Tradicionālie tērpi ir īpaši krāšņi, ietver kapuces un cepures, kas rotātas ar pušķiem un atstarojošiem materiāliem. Kāzu dienai veido īpašus svārkus un pončo gan līgavai, gan līgavainim.

13. Afgāņu kāzas. Tradicionāli kāzu ceremonijā līgava ieģērbta plīvurā, īpašā kāzu tērpā, rokas un kājas klāj henna, kā arī uz pieres tiek uzzīmēti īpaši simboli.

14.  Hutsulu kāzas Ukrainas Karpatos. Šī etniskā grupa Karpatu kalnos dzīvo jau izsenis. Tradicionālais kāzu tērps ir krāsains un pašas kāzas ir īpaši dzīvespriecīgas – tajās ir daudz deju un tās ir prieka pārpildītas.

15. Indonēziešu kāzas. Indonēzijai ir vairāk nekā 17 000 salu un 300 etnisko grupu, kas arī nosaka atšķirīgās kāzu tradīcijas.

16. Korejiešu tradicionālās karaliskās kāzas. Nacionālais kāzu tērps ir “Hanbok“. Tradīcija paredz, ka vīram sava sieva uz viņa muguras jānēsā ap galdu, tādā veidā sieva varot zināt, ka vīrs būs uzticams.

17. Tradicionālās kāzas Veļikijnovgorodā, Krievijā. Krievijā ir vairāk nekā 180 etniskās grupa un katrai ir savas kāzu tradīcijas. Tomēr, visām kopīgs ir kāzu ilgums – kā minimums divas dienas.

18. Kāzas Džakartā, Indonēzijā. Kāzu tērpā iekļauj daudz zelta, dažādus rakstus, konkrētas krāsas un īpašus galvasrotu. 

19. Uzbeku kāzas. Tradicionālajās uzbeku kāzās jeb Nikokh-Ti” līgava velk košu, krāsainu apģērbu ar dažādiem rakstiem. Kāzu ceremonijai ir  ļoti liela nozīme uzbeku kultūrā.

20. Turkmēņu kāzas. Tradicionāli līgava ietērpta sarkanā zīda kleitā, kas rotāta ar sudraba piekariņiem.

21. Greznās Palambangu kāzas Indonēzijā. Tradicionāli līgava mugurā velk tā saukto “Aesan Gede“, kas ir bagātīgs un krāšņs tērps.

22. Kāzu tradīcijas Kenijā. Tradīcija paredz, ka līgavai kāzu dienā jāvelk īpaši izgatavota kaklarota un pērlēm un gliemežvākiem. Pēc kāzu ceremonijas, līgavai ļaut noņemt plīvuru un atrādīt viesiem savas rotas un matu sakārtojumu. Kāzu nakts balli sauc par “kapumba“. 

23. Beduīnu kāzas. Tradicionāli līgavai kāzu dienā galvā ir īpaši smaga un grezna sejas rota, kas funkcionē kā plīvurs.

traditional-weddings-around-the-world-14__60524. Tradicionālās javiešu kāzas. Kāzu tērpā tiek iekļauts “sarongs” – augsts apkakles krekls, jaka un “blangkon” – tradicionālā javiešu galvassega. Mati tiek īpaši sapīti un ievīti zelta audumā.

25. Jemenītu ebreju kāzas. Līgava nēsā rotaslietas un smalki darinātu galvassegu, kas dekorēta ar ziediem un lapām. Tiek uzskatīs, ka tas atvaira ļauno. Tērpā tiek ieaustas zelta detaļas un kāzas ilgst 7 dienas.

26. Tradicionālās Dienvidbulgārijas kāzas. Kāzas tiek veidotas pēc islāmu tradīcijām. Svinības norit 5 dienas, un tajās tiek daudz dziedāts un dejots. Otrajā kāzu dienā līgavas seja tiek nokrāsota balta.

27. Tibetiešu kāzas. Tradicionāli līgavai mugurā ir balta, no vilnas darināta, kāzu kleita, kurai pāri pārvilkts spilgtas krāsas priekšauts vai halāts. Bieži vien kleitai ir tik daudz kārtu, ka tajā grūti saskatīt pašu līgavu.

28. Eritrejas kāzu tradīcijas. Rašaida ir musulmaņu cilts, kas uzturas ziemeļu Sudānā. Līgavas plīvurs sastāv no metāliskiem elementiem un pērlēm, kas sakārtotas īpašā ģeometriskā formā.

Saistītās tēmas:

youtube icon
Abonēt youtube