Latvijas Nacionālais mākslas muzejs (LNMM) savā krājumā ieguvis restaurētu mākslinieka Vilhelma Purvīša gleznu Ziemeļu nakts.

No 1913.gada glezna piederēja inženierim Miķelim Bružim – Latviešu mākslas veicināšanas biedrības priekšsēdētājam. Izglābta Otrā pasaules karā, šī glezna vairāk nekā pusgadsimtu atradās Kanādā, Bruža dzimtas pārstāvju īpašumā, bet 2013.gadā glezna tika pārdota LNMM.

Pēc muzeja speciālistu teiktā, vairāk nekā simts gadus vecajām gleznām, pirms tās nonākušas muzeja kolekcijā, parasti ir daudzreiz mainījušies īpašnieki, glabāšanas vai pārvietošanas apstākļi, turklāt katra glezna ir unikāla un pat noveco atšķirīgi. Saņemot mākslas darbu, restaurācijas komisija veica ekspertīzi un sākās darbs pie tā atjaunošanas. Meklējot liecības, kuras varētu palīdzēt restauratoram pietuvoties mākslas darba oriģinālam, tika atrastas divas melnbaltas reprodukcijas – preses izdevuma Nedēļa 1924.gada trešajā numurā un žurnālā The Studio, tā 1905.gada janvāra numurā.

Ziemeļu nakts pieder Purvīša mākslas agrīnajam periodam. Pēc muzeja pārstāvju teiktā, šī perioda darbā redzama tā pamatkoncepcija, formveide un motīvu izvēle, kura būs noteicošā mākslinieka daiļradē laikā līdz pat Pirmajam pasaules karam. 20.gadsimta pirmajos gados glezna Ziemeļu nakts esot saņēmusi daudz oficiālu atzinību ārzemju izstādēs, un ir viens no diviem darbiem, par kuriem Purvītis, pēc 1901.gada preses ziņām, saņēma lielo zelta medaļu, goda diplomu un nopelnu krustu starptautiskā izstādē Lionā.

 

 

 

Info: BNS
Foto: Normunds Brasliņš

Saistītās tēmas:

youtube icon
Abonēt youtube