Latvieši vienmēr priecājas par jauniem talantiem, kas ienāk mūsu tirgū, lai varētu izbaudīt kvalitatīvu un skaistu produktu, nemeklējot to ārpus savas dzimtās zemes.

2015. gadā dibinātais zīmols Vaskala piedāvā augstas kvalitātes ādas somas ar askētisku un mūsdienīgu dizainu. Vaskala zīmolu veido divas jaunas, radošas un talantīgas dizaineres – Ērika Rudika un Jekaterina Polanska. Katra soma ir augstākās kvalitātes roku darbs, kurā ir apvienotas latviešu ādas šūšanas tradīcijas, tikai labākie materiāli un pārdomāts, ērts un mūsdienīgs dizains.

Lai uzzinātu vairāk par to, kā dizainerēm sokas Latvijas trgū un kādi ir jaunā zīmola plāni un idejas nākotnē, Rītakafija.lv devās uz sarunu ar dizaineri Ēriku Rudiku.

Kad jūs sapratāt, ka jūsu stiprā puse ir somas?

Esmu pabeigusi ar kolēģi Jekaterinu Palansku Rīgas amatniecības vidusskolu (apģērba dizains), pēc skolas beigšanas bija doma studēt tālāk, bet plāni mainījās. Sākām ar apģērbiem un somas tika veidotas kā aksesuāri.

Domājiet ari attīstīties, veidot citus aksesuārus?

Katra modeļa izveide ir ļoti sarežģīta, bet vēlamies ar laiku sākt maciņu un citu aksesuāru veidošanu. Nākotnē ir doma par apģērba veidošanu, bet to nav tik viegli samenedžēt, tas ir liels darbs un ir nepieciešama komanda.

Kas ir Jūsu mūza? Par ko domājiet, kad veidojat somu dizainu?

Drīzāk domājam par funkcionalitāti. Mums īsti nav mūzas, ir ideju kopums – to var smelties no arhitektūra, dabas motīvi, klasiskas līnijas, minimālas detaļas. Pārsvarā mēs pašas sev esam mūzas.

Kur Jūs dodieties pēc iedvesmas?

Tas var būt jebkas – izstāde, dizaineru pēdējās kolekcijas. Iedvesma rodas skatoties. Jo vairāk pēta to sfēru, jo rodas vairāk idejas.

Ko Jūs domājiet par latviešu sievietēm?

Latvijas sievietes ir saslāņojušās dažādos stilos. Mums, protams, ir skaistas sievietes, daudzas cenšas atbalstīt vietējos zīmolus, kas ir liels atbalsts. Ir sievietes, kas meklē veidu kā atšķirties.

Kadā filmā vai seriālā Jūs vēlētos ieraudzīt savas somas?

Ne īpaši vēlētos tās redzēt latviešu seriālos. Patīk nekomerciālas un skaistas filmas. Interesētu kaut kas no Kannu festivāla repertuāra. Tā būtu kāda skaista filma, kas saistīta ar modi.

IMG_1386

Kādus materiālus izmantojat?

Lielajām somam izmantojam govs ādu, jo tā ir stingrāka un praktiskāka. Mazajām somām tiek izmantota smalkāka, piemēram, aitāda.

Vai savas kolekcijas arī pārdodiet ārpus Latvijas?

Pagaidām nē, ir piedāvājumi no Igaunijas un Lietuvas. Pagaidām tas nešķiet izdevīgi, jo daudz eksemplārus pērk pie mums uz vietas. Ja būtu 10 vienādas somas, tad varētu par to domāt. Nākotnē izdevīgāk būtu atrast ārzemju veikalus, kas somas pirks uz apjomu nevis uz realizāciju. Tas ir iespējams, bet zīmolam nedaudz ilgāk jāpastāv, jo citi veikali jaunu zīmolu produktus ne vienmēr vēlas iepirkt.

Kur Jūsu produkciju ir iespējams iegādāties?

Mūsu somas var atrast veikalā Paviljons, Tērbatas ielā 55, veikalā Katana, kas atrodas Jūrmalā, Jomas ielā, kā arī jaunajā Cinamon ateljē. Cenas svārstās no 139-289 eiro. Ņemot vērā to, ka tas ir roku darbs, tad, manuprāt, Latvijai šī cena ir normāla.

Vai atcerieties savu pirmo somu?

Atceros. Tā bija kantaina, vēl joprojām to valkāju, jo tā ir mana mīļākā soma. Nedaudz apbružāta, bet tieši tas man arī patīk. No šīs somas es nešķiršos tik ilgi, kamēr man viņa galīgi nesaplīsīs, varbūt arī tāpēc, ka tā ir mana pirmā soma.

Kurš bija Jūsu pirmais klients?

Man liekas, ka tā bija fotogrāfe Vika Anisko, viņa pati mūsu somas fotografēja, pēc foto sesijas viņai tās ļoti iepatikās un arī vienu modeli iegādājās. Viņa vēl joprojām pērk pie mums somas.

Saistītās tēmas: AksesuāriLatvijaZīmols

youtube icon
Abonēt youtube