Plūdos Ziemeļkorejā bojāgājušo skaits pieaudzis līdz 133 un vēl 395 cilvēki tiek uzskatīti par pazudušiem, paziņojušas Apvienotās Nācijas.

Tumenas upes piekrastes apgabalos bez pajumtes palikuši aptuveni 107 000 cilvēku, atsaucoties uz Phenjanas valdības datiem, pirmdien ziņoja ANO.

Ziemeļkorejas mediji vēsta, ka valsts ziemeļaustrumos pie Ķīnas un Krievijas robežas dzīvojošos cilvēkus piemeklējušas lielas grūtības.

Valstī notiekošā 200 dienu masveida mobilizācijas kampaņa ar mērķi veicināt ekonomikas attīstību ir pārorientēta, lai palīdzētu plūdos cietušajiem, uzceļot viņiem mājokļus, ziņoja mediji.

Plūdi skāruši vairāk nekā 35 000 ēku, no kurām 69% ir pilnībā iznīcināti.

Nopostītas arī 8700 sabiedriskās ēkas, teikts ANO Humāno lietu koordinācijas biroja (OCHA) svētdien publiskotajā paziņojumā.

OCHA ziņoja, ka plūdu skartos reģionus pagājušajā nedēļā apmeklējusi delegācija, ko veidoja darbinieki no ANO, nevalstiskajām organizācijām un Sarkanā Krusta.

Birojs norādīja, ka aģentūras izdalījušas materiālus no savām noliktavām Ziemeļkorejā, tostarp pārtiku, teltis un ūdens attīrīšanas iekārtas.

Ziemeļkorejas valdība tikmēr steidz attīrīt ceļus un izdala celtniecības materiālus un humāno palīdzību. Galvenais mērķis ir atjaunot 20 000 māju pirms ziemas iestāšanās.

Nabadzīgā Ziemeļkoreja ir neaizsargāta pret dabas stihijām, sevišķi plūdiem. 2012. gada vasarā plaša negaisa izraisītos plūdos gāja bojā vismaz 169 cilvēki.

Plūdi un sausums daļēji izraisīja arī lielo badu no 1994. gada līdz 1998. gadam, kad Ziemeļkorejā no pārtikas trūkuma nomira simtiem tūkstošiem cilvēku.

ANO Pārtikas un lauksaimniecības organizācija aprīlī brīdināja, ka Ziemeļkorejas hroniskais pārtikas trūkums šogad, domājams, kļūs vēl lielāks un vairumā mājsaimniecību jau šobrīd pārtika tiek patērēta ar lielu apdomu.

Reaģējot uz Ziemeļkorejas piekto kodolizmēģinājumu, kas notika piektdien, ANO Drošības padome plāno jaunas sankcijas pret Ziemeļkoreju.

 

 

 

Info: BNS

Saistītās tēmas: BojāgājušiePlūdiZiemeļkoreja

youtube icon
Abonēt youtube