Lietuva šogad ASV Kinoakadēmijas balvai “Oskars” nominācijā par labāko ārzemju filmu izvirzījuši režisora Kristijona Vildžūna filmu “Senekas diena”, kuras tapšanu atbalstījis arī Latvijas Nacionālais Kino centrs un Igaunijas Filmu institūts.

Aizklātā balsošanā šīs filmas izvirzīšanu atbalstīja pieci no septiņiem atlases komisijas locekļiem, vēl divi no balsošanas atturējās.

Lietuvas Kino padomes locekle un atlases komisijas vadītāja Rasa Paukštīte ziņu aģentūrai BNS pastāstīja, ka otra pretendente nav ieguvusi nevienu balsi, bet atteicās izpaust tās nosaukumu.

Filmas darbība norisinās Lietuvas neatkarības atjaunošanas priekšvakarā un mūsdienās. Pēdējā padomju varas gadā trīs astoņpadsmitgadnieki nodibina Senekas brālību. Par viņu moto kļūst frāze “Dzīvo katru dienu tā, it kā tā būtu pēdējā”. Gadsimta ceturksni vēlāk filmas varonis Simons, kas šobrīd var sevi uzskatīt par veiksminieku, aizvien biežāk atceras sevi jaunībā, savu toreizējo atteikšanos no dziļām jūtām. Rūgtums, ko rada vilšanās sevī, liek viņam atsaukt atmiņā tos dzīves mirkļus, kas palīdz atgūt pašcieņu un rast samierināšanos.

Filmā piedalās aktieri Daiņus Gavenonis, Elžbeta Latēnaite, Marijus Mažūns, Vesta Grabštaite, Arūns Storpirštis, Arūnas Sakalausks, Ina Marija Bartaite un citi.

Īpaši jāpiemin filmas mūzika – lai ierakstītu tās skaņu celiņu, sanākusi kopā pazīstamā atmodas laiku rokgrupa “Šiaures kryptis” (“Ziemeļu virziens”). Režisors Kristijons Vildžūns bija šīs grupas vokālists un arī viens no tās līderiem. Filmā izmantotas neierakstītas, tikai koncertos skanējušas dziesmas, kas tapušas laikā no 1986. līdz 1989. gadam, bet zinātāji teic, ka “Senekas dienas” sižetā var atpazīt šīs grupas biogrāfijas epizodes.

Filmā skanēs arī igauņu komponista Arvo Perta skaņdarbs “Parri intervallo“.

Filmas starptautiskā pirmizrāde notika Tallinā “Baltijas ceļa” gadadienā, 23. augustā, un, kā liecina mediju ziņas, igauņu skatītāji to uzņēmuši ļoti atsaucīgi.

Lietuvas kinoteātros “Senekas dienas” sāks rādīt no 30. septembra, bet Latvijas pirmizrāde paredzēta 11. oktobrī, nacionālā filmu festivāla “Lielais Kristaps” laikā.

 

 

Info: BNS

Saistītās tēmas: LietuvaOskars

youtube icon
Abonēt youtube